TTB: Sağlık emekçileri zorla ücretsiz izne çıkartılıyor

Türk Tabipleri Birliği (TTB), özel sağlık kuruluşlarında çalışan sağlık emekçilerinin zorla ücretsiz izne çıkartıldığını ifade etti.

Türk Tabipleri Birliği coronavirüs pandemisi sürecinde özel sağlık kuruluşlarında çalışan sağlık emekçilerinin sorunlarının devam ettiğine dikkat çekerek, “Aldığımız bilgiler gün geçtikçe daha fazla meslektaşımızın ücretsiz izne çıkarıldığını, kısmi çalışmaya zorlandığını veya sabit ücretlerinin azaltıldığını göstermektedir. Birçok hastanede hekimlerin yarısından fazlasının ağır derecede hak kaybına uğradığı anlaşılmaktadır” açıklaması yaptı.

"Taşeron firma, 8 çalışanın işine son vermişti"

TTB açıklamasında sağlık çalışanlarının sorunlarının 5 Nisan günü de dile getirildiği ancak hala bir adım atılmadığı ifade edildi. Açıklamada sağlık emekçilerinin diğer sorunları da hatırlatılarak, şunlar belirtildi:

“Yakın zamanda bir taşeron firmada çalışan aralarında hekimlerin de olduğu 8 çalışanın işine son verilmesi, her ne kadar gelen tepkiler üzerine bu karardan geri adım atılmak zorunda kalınmışsa da, sorunun yakıcılığını açı olarak ortaya koymaktadır.”

"Bazı muayenehaneler kapatılacak"

“Öte yandan, muayenehanelerinde çalışan hekimler her geçen gün hem kendilerinin hem de ekip arkadaşlarının gelecekleri adına umutlarını daha fazla yitirmektedir. Süreç uzadıkça bazı muayenehanelerin kapanmak zorunda kalması kaçınılmaz olacaktır.”

TTB taleplerini şöyle sıraladı:

  1. Ücretsiz izne çıkarma ve daha düşük ücretle kısmi zamanlı çalışma uygulamalarına engel olunmalıdır.
  2. Özel sağlık kuruluşlarındaki hekimlerin ve sağlık çalışanlarının gelirleri güvence altına alınmalı, ücretlerinin kamu hastanelerindeki meslektaşlarından daha az olmamasını garanti edecek yasal düzenlemeler yapılmalıdır.
  3. Salgınla mücadele kapsamında açıklanan ekonomi paketlerinde muayenehanelerin ve özel laboratuarların yaşadığı sorunları hafifleten çözümlere yer verilmelidir.
  4. Mesleğini serbest olarak icra eden hekimlerin salgın süresince vergi ve sigorta primlerine yönelik muafiyet ve/veya öteleme benzeri desteklerden, personelleri için kısa çalışma ödeneğinden faydalanabilmeleri sağlanmalı, elektrik, su, doğalgaz ve iletişim faturaları faiz işletilmeden ertelenmelidir.
  5. Bazı özel sağlık kuruluşlarında hâlâ devam eden kişisel koruyucu ekipman eksikleri bir an önce giderilmelidir.

ANKA 

Türkiye Haberleri