Timur Cihantimur'un Türkiye'ye iadesi için ABD savcılığından karar

İstanbul'daki trafik kazasında Oğuz Murat Aci'nin ölümüne yol açan ve olayın ardından annesi-Eylem Tok ile ABD'ye kaçan Timur Cihantimur'un yargılamasında ABD Savcılığı, Türkiye'ye iadesini istedi.

İstanbul'un Eyüpsultan ilçesinde 17 yaşındaki Timur Cihantimur'un ehliyetsiz olarak kullandığı ATV motoru Oğuz Murat Aci'nin ölümüne neden olmuştu. Cihantimur ve annesi ünlü yazar Eylem Tok, olayın ardından Türkiye'den ABD'ye kaçmıştı.

Kazadan 106 gün sonra ABD'de yakalanan Cihantimur, burada tutuklu olarak yargılanmaya başladı. Yargılama sürecinde ABD savcılığı, Cihantimur'un Türkiye'ye iadesini talep etti.

"KARAR BAKANLIĞA SUNULSUN"

Savcılık, Cihantimur’un Türkiye'ye iade kararının onay için ABD Dışişleri Bakanlığı’na sunulmasını istedi.

VOA Türkçe'den Can Kamiloğlu'nun haberine göre, Massachusetts Eyalet Bölge Başsavcısı Vekili Joshua Levy, Türkiye'ye iade edilmesiyle ilgili kararın, yapılacak duruşma öncesinde alınmasını istedi.

DAVA DÜŞÜRÜLMESİ TALEBİNE RED

Levy, mahkemeden Cihantimur’un "taksirle öldürme ve yaralanmaya neden olma" suçundan Türkiye'ye iade edilebilir olduğunun tasdik edilmesini ve bu kararın ABD Dışişleri Bakanlığı’na sunulmasını talep etti. Ayrıca, savcılık, Cihantimur’un avukatlarının davanın düşürülmesi talebine itiraz etti.

MAHKEMEYE PSİKİYATRİ RAPORU SUNULDU

Savcılık, Türkiye'nin iade talebine ilişkin sunduğu delillerin değerlendirilmesi gerektiğini, anlaşmaya uygunluk ve ABD hukukunda tanımlanan tasdik için yasal gerekliliklerin yerine getirilip getirilmediğinin belirlenmesi gerektiğini vurguladı.

Cihantimur’un avukatları, yeniden tahliye talebinde bulunurken, mahkemeye sunulan psikiyatri raporu için gizlilik talep etti. Avukatlar, Cihantimur’un annesinin ABD’ye gitme kararına itaat ettiğini savundu.

Sürecin nasıl ilerleyeceği ve Cihantimur'un Türkiye'ye iade edilip edilmeyeceği konusundaki gelişmeler, hem ABD hem de Türkiye'de yakından takip ediliyor.

Türkiye Haberleri