TİHV 2024 Yılı Onur Ayı Değerlendirmesi: Engellemeler ve Gözaltılar

TİHV'in yayımladığı, '2024 Onur Ayı Etkinliklerine Yönelik Hak İhlalleri' başlıklı bilgi notu, yasaklar ve polis müdahaleleri nedeniyle yaşanılan hak ihlallerini ortaya koydu.

(Fotoğraf: Zilan Azad/ 2024 İstanbul Onur Yürüyüşü-Bağdat Caddesi)

TİHV'nin yayımladığı bilgi notu, Onur Ayı etkinliklerine yönelik müdahalelerin ve hak ihlallerinin boyutunu gözler önüne serdi.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) tarafından yayımlanan bilgi notuna göre, 2024 Onur Ayı kapsamında gerçekleştirilen etkinliklere yönelik hak ihlalleri ciddi boyutlara ulaştı. TİHV Dokümantasyon Merkezi'nin tespitlerine göre, etkinliklere yönelik çeşitli engellemeler ve müdahaleler yaşandı.

VALİLİK VE KAYMAKAMLIK KARARLARI

Onur Ayı çerçevesinde planlanan etkinlikler, valilik ve kaymakamlık kararları ile kısıtlandı:

  • Antalya: Valilik, her türlü eylem ve etkinliği 15 gün süreyle yasakladı.
  • İstanbul: Şişli’de 1, Kadıköy’de 1 olmak üzere toplam 2 etkinlik kaymakamlar tarafından yasaklandı.
  • İstanbul Valiliği: 30 Haziran 2024 tarihinde yaptığı bir açıklama ile Taksim Meydanı, Cumhuriyet Anıtı, Gezi Parkı, İstiklal Caddesi ve ara sokaklarının Tünel Meydan’a kadar olan bölge ile Karaköy Meydan ve çevresinin araç trafiğine kapatılacağını, yaya trafiğinin ise kontrollü şekilde sağlanacağını duyurdu.

MÜDAHALE VE ENGELLEMELER

2024 Onur Ayı kapsamındaki barışçıl toplantı ve gösterilere yönelik polis müdahaleleri de dikkat çekti. Eskişehir’de gerçekleştirilen bir etkinlikte 10 kişi, İstanbul’da yapılan iki ayrı etkinlikte ise 13 kişi olmak üzere toplamda 23 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar, 5'i adli kontrol şartıyla olmak üzere, aynı gün içinde serbest bırakıldı.

Türkiye Haberleri