Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), TBMM Genel Kurulu'nda görüşmeleri süren ve 17 maddeden oluşan “Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”ne karşı açıklama yaptı.
Tasarının mevcut haliyle yasalaşacağına dair endişelerini dile getiren TGS, toplumsal itirazlara rağmen bu düzenlemenin çoğulcu demokrasi ilkeleriyle bağdaşmadığını belirtti.
"ÇOĞUNLUK DİKTASI"
TGS, yazılı açıklamasında, “Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin, sokakta yaşayan hayvanların yaşam hakkını ihlal eden ve insan merkezci bir yaklaşımı yansıttığını ifade etti. Açıklamada, “Bu yasaya karşı olduğumuzu duyururuz. Çoğulcu demokrasi, çoğunluğun mutlak hakimiyetini reddeder. Milyonların sesine kulak tıkamak, çoğunluk diktasına dönüşmektir” denildi.
Muhalefet partilerinin ve kamuoyunun itirazlarına rağmen yasalaşan düzenlemenin olası trajik sonuçlarını gazeteciler olarak takip edeceklerini vurgulayan TGS, şunları kaydetti:
"Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin görüşmeleri TBMM Genel Kurulu’nda sürüyor. Ancak görünen o ki, önceki hemen tüm yasa tekliflerinde olduğu gibi sayısal çoğunluğun dediği olacak ve teklif olduğu gibi yasalaşacak. Oysa çoğulcu demokrasi, çoğunluğun mutlak hakimiyetini reddeden bir demokrasi anlayışıdır.
Haftalardır milyonların yükselttiği sese, meydanlarda toplanan on binlere kulak tıkamak, çoğulcu demokrasi ile bağdaşmaz. Bu ancak çoğunluğun yönetme hakkının çoğunluk diktasına dönüşmesidir.
Türkiye Gazeteciler Sendikası olarak, sokakta yaşayan hayvanların yaşam hakkını ihlal eden, insan merkezci, dayatmacı bu yasaya karşı olduğumuzu duyururuz. Kamuoyunun ve meclisteki muhalefet partilerinin tüm itirazlarına rağmen geçirilen bu yasanın olası trajik sonuçlarının gazeteciler olarak takipçisi olacağız."