Tepkiler artıyor: "On Beşinde Kız, Ya Erde Gerek Ya Yerde" sözlükten çıkarılsın!

Türk Dil Kurumu Sözlüğü'nden kız çocuklarını hedef gösteren atasözlerinin çıkarılması için başlatılan kampanya 3.631 imzaya ulaştı. Kampanyayı başlatan M. Serdar Fırat, toplumsal cinsiyet eşitliği ve insan hakları vurgusu yaptı.

"On beşinde kız ya erde gerek ya yerde" atasözünün Türk Dil Kurumu (TDK) Sözlüğü’nden çıkarılması için Change.org platformunda başlatılan kampanya, kısa sürede binlerce kişinin desteğini aldı. Kampanyanın çıkış noktası olan bu atasözü, TDK’nın Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü’nde kız çocuklarını erken yaşta evlendirme baskısını ve bu gerçekleşmezse ölümü tercih etme önerisini içeriyor.

TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ VURGUSU

Kampanyayı başlatan M. Serdar Fırat, bu tür ifadelerin toplumsal cinsiyet eşitliğine aykırı olduğunu belirterek, "Bu atasözü, kız çocuklarının eğitim ve kariyer haklarını kısıtlayan bir anlayışı yansıtıyor. Yaşam hakkının elinden alınması gerektiğini belirterek cinayeti gerekçelendirmeye çalışmakta ve teşvik etmektedir" dedi.

TEPKİLER SONUÇ VERİYOR

Geçmişte de TDK, cinsiyetçi tanımların bazılarını sözlükten çıkarmıştı. Temmuz 2024'te, halkın tepkileri üzerine "müsait", "kirli", "serbest" ve "esnaf" gibi tanımlar kaldırılmıştı. Bu tanımların kaldırılması için yapılan kampanyalar, TDK'nın değişim yapmasına önayak olmuştu.

Kampanya şu anda 3.631 imzaya ulaştı ve hedef 5.000 imza. M. Serdar Fırat, Instagram’da paylaştığı videoda, "Bunu söyleyenlere ATA diyemeyeceğim gibi bu sözün de gelecek nesillere Türk Dil Kurumu gibi resmi bir platform üzerinden aktarılmasına asla gönlüm razı değil" ifadelerini kullandı.

Türkiye Haberleri