TEMA Vakfı, Ankara Valiliği’nin ÇED Kararına Dava Açtı!

TEMA Vakfı Ankara Temsilcisi Nevzat Özer, Ankara'nın Gölbaşı ilçesi Kırıklı Mahallesi’nde başlatılmak istenen kömür madeni projesiyle ilgili Ankara Valiliği’nin verdiği "ÇED Gerekli Değildir” kararına karşı dava açtıklarını açıkladı.

Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma (TEMA) Vakfı, Ankara'nın Gölbaşı ilçesinde başlatılmak istenen kömür madeni projesi için Ankara Valiliği’nin verdiği “ÇED Gerekli Değildir” kararına dava açtı.

TEMA Vakfı Ankara Temsilcisi Nevzat Özer, yaptığı açıklamada "Tarım ve hayvancılık tamamen bitecek. Sular kuruyacak. Yer altı ve yerüstü su kaynakları kaybedilecek, maden köyü susuzlaştıracak, su kalitesini ağır metallerle bozarak kullanılmaz hale getirecek" ifadelerini kullandı.

"ŞİRKETİN RUHSAT ALANI İZİN İSTEDİĞİ ALANIN 44 KATI"

Bütün topraklar kaybediliyor, sular kirleniyor ve kaybediliyor, toz toprak,emisyon bırakın köyü her tarafı tehdit ediyor, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 'ÇED gerekli değildir' kararı veriyor. Şirket, 11 milyon metrekare için kömür ruhsatı almış, ama '249 bin 300 metrekarede kömür çıkaracağım' demiş, 250 bin metrekare olsa, daha kapsamlı bir izne tabi olacak. ÇED Raporu hazırlanacak, halkı bilgilendirme, İnceleme Değerlendirme Kurulları, Nihai ÇED gibi süreçler de tartışmaya açılacaktır. Bu art niyet bile görülemiyor. Şirketin ruhsat alanı, izin istediği alanın 44 katı büyüklüğünde.

Kolaylıkla verilen bu izinler; geleneksel köy kültürüne olduğu kadar, bilim, vicdan ve hukukun duvarına da çarpacaktır. TEMA Vakfı Ankara Temsilciliği olarak toprağını, suyunu, tarımını korumaya çalışan köy halkına saygılarımızı sunuyoruz."

Türkiye Haberleri