Tekirdağ'ın Konuştuğu Büyük İnşaatta Skandal Ortaya Çıktı

Tekirdağ'da 27 dairelik inşaatta kullanılan betonlar uygunsuz çıktı. Müteahhit İdris Karataş, çatlaklar fark edince inceleme talep etti. Sorumlular hakkında hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Tekirdağ'ın Malkara ilçesinde 27 dairelik bir inşaatta kullanılan betonlar, yapılan incelemeler sonucunda 'kullanılamaz' bulundu. Betonları satan ve test eden şirket yetkilileri hakkında dava açıldı.

RAPOR SONRASI MÜTEAHHİT ŞOK YAŞADI

Müteahhit İdris Karataş, 2022 Mart ayında 3 blok ve 27 dairelik konut inşaatı için malzeme kontrolleri istedi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'ne başvurdu. Yetkili laboratuvarın 'uygun' raporu sonrası inşaata başladı. Ancak, kaba inşaat tamamlandığında betonlarda çatlaklar fark edildi. Karataş, müdürlüğe tekrar başvurdu ve betonların incelenmesini talep etti. İnceleme sonucu betonlar standartlara uymadığı ve kullanılamaz olduğu tespit edildi.

"SAĞLAM" RAPORU VEREN FİRMA KAPATILDI

Karataş, beton üreticisi ve test laboratuvarı hakkında suç duyurusunda bulundu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, 'sağlam' raporu veren laboratuvarı kapattı. Laboratuvar yetkililerine 3 yıl faaliyetten men cezası verildi.

BELEDİYEDEN 1 MİLYON LİRA CEZA

Malkara Belediyesi, inşaattan alınan karot sonuçlarının uygun olmadığı gerekçesiyle İdris Karataş'ın firmasına 1 milyon 58 bin lira ceza kesti. Karataş, cezayı ödedi. İnşaat mühürlendi ve binalar için yıkım kararı alındı.

"BİZİM BİR SORUMLULUĞUMUZ YOK"

Sorumlular hakkında Malkara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu. Dava, Malkara Asliye Ceza Mahkemesi'nde kabul edildi. Beton şirketi yetkilisi Ergün Bakırhan, suçlamaları reddetti. Feyyaz Esgin, betonların uygun şartlarda teslim edildiğini savundu. Sönmez Akgün, raporları sehven imzaladığını belirtti.

BETONU UYGUN ŞARTLARDA ÜRETMEDİLER

İddianameye göre, Ergün Bakırhan ve Feyyaz Keskin, betonu uygun şartlarda üretmedi. Laboratuvar yetkilileri, beton numunelerinin uygunsuz olmasına rağmen uygunmuş gibi rapor düzenledi. Üç kişi hakkında 'resmi evrakta sahtecilik' suçlamasıyla tahkikat yürütülüyor.

"BİNALARI YIKTIĞIM İÇİN PİŞMAN DEĞİLİM"

İdris Karataş, iki yıldır verdiği mücadele sonucunda hukuki sürecin başladığını belirtti. "Binaları yıktığım için pişman değilim" dedi. "Deprem bölgesinde yaşıyoruz, aynı durumda yine aynı yolu izlerim" ifadelerini kullandı. Karataş, adalete güvendiğini ve sorumluların cezalandırılmasını beklediğini söyledi.

Türkiye Haberleri