Tekelciler mavi yeleklerini giydi: Gasp edilen haklarımızı geri almak adına sesleniyoruz

2013 yılında yürürlüğe giren düzenleme ile saat 22.00 ile 06.00 arasında uygulanan alkol satış yasağı sonuncunda yaşadıkları zorluklar sebebiyle isyan eden tekelciler, gasp edilen haklarını geri istiyor.

2013 yılında yürürlüğe giren düzenleme ile saat 22.00 ile 06.00 arasında uygulanan alkol satış yasağı sonuncunda yaşadıkları zorluklar sebebiyle seslerini duyurmaya çalışan tekelciler; mesleklerine sahip çıkmak için, uygulanan haksız cezaları protesto etmek için,satış yasağı saatini 00:00'a uzatmak için toplanıyor.

8 Aralık 2019 Pazar günü Bahariye'de mavi yelekleriyle eylem yapacaklarını bildiren tekelcilerin açıklaması:

"Basına ve kamuoyuna,

Bugün burada, İstanbul Kadıköy'e ülkemizin her ilinden gelen tekel bayisi meslektaşlarımız, dostlarımız hoşgeldiniz. Biz tekel bayi işletmecileri mahallenizin bir esnaf abisi, ablası, kardeşiyiz. Türkiye Tekel Bayiileri Platformu adına Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği olarak hükümet yetkililerine, basına ve kamuoyuna gasp edilen haklarımız geri almak adına sesleniyoruz.

Neden mavi yeleklerimizi giydik

Ülke genelinde binlerce tekel bayisi olarak ortak talerimiz:

  • 22:00 saat yasağının kaldırılması ya da esnetilerek en az 2 saat daha ertelenip 00:00'a kadar uzatılması
  • Alkol satış cezasının miktar olarak 52 bin TL olması sonucunda ticari hayatımızı ve aynı zamanda aile hayatımızı etkileyen bu orantısız cezanın kaldırılması veya en az limite indirgenmesi.
  • Her sene yenilenen tekel ve alkol ruhsat harcı miktarının çok yüksek olması yükümüzü ağırlaştırmaktadır. Bunun yeniden uygun şartlar altında düzenlenmesi.
  • Her ara sokağa açılan zincir marketlere artık dur demek için anayasanın 173'ncü maddesi küçük esnafı koruma yasasının uygulanabilir şekilde hayata geçirilmesi.
  • Sürekli gelen zamlar ve alkolden alınan verginin yüksek olması tüketiciyi kaçak alkol ve tüketimine itiyor. Hem devletimiz zarar ediyor ve en önemlisi insan sağlını zararlı bir şekilde etkiliyor. İnsan sağlığının önemi açısından yeniden düzenlenmesi.
  • Zincir marketlerin çalışma saatleri biz küçük esnaflara haksız rekabet ortamı oluşturuyor, haksız rekabet ortamına son verilmesi.
  • Kendini sivil polis diye tanıtıp rüşvet alınması ve baskı kurulması sonucu düzenlenen düzmece tutanaklara zemin hazırlayan yasanın düzenlenmesi
  • Tekel büfesi işleten meslektaşlarımızın saat 22:00'dan sonra alkol satmadığı için darp edilmesi, öldürülmesi gibi durumlara karşı koruma.
  • Avrupa'dan örnek alınan bu yasakların sadece ceza kısmının bizlere karşı uygulanması, zincir marketlerin şehir dışında olmasının gerektiği belirtilen yasanın uygulanmamasının düzenlemesi

Bizler artık bu haksızlıklara dur demek için mavi yeleklerimizi giydik.

Bizler hiçbir siyasi partinin uzantısı veya bir örgütün uzantısı değiliz. Bizler Türkiye Tekel Bayiileri Platformu olarak sivil inisiyatif alarak ve derneklerimiz aracılığı ile yasal zeminde ailelerimizle, çocuklarımızla bu haksızlıkları haykırmak, durdurmak ve taleplerimizin yerine getirilmesi için buradayız."

 

Türkiye Haberleri