TDİ'den TÜGVA'ya koruma kalkanı! İBB'ye 'iskeleleri derhal boşaltın' yazısı

Türkiye Denizcilik İşletmeleri 2005 yılı İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne devrettiği iskeleleri geri almak için harekete geçti. Bu hamle akıllara TÜGVA ve İBB arasında tartışma konusu olan Büyükada İskelesi'ni, Marmara Denizi ve Adalar'ın, ‘Özel Çevre Koruma Bölgesi’ ilan edilerek Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bağlanarak İBB yetkilerinin tırpanlanmasını getirdi.

Kadir Topbaş’ın başkanlığı döneminde (2005 yılı) Türkiye Denizcilik İşletmeleri'nin (TDİ), İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne devrettiği iskeleler yeniden gündemde. geri almak için harekete geçti. TDİ iskelelerin amacı dışında kullanıldığı iddiası ile İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na “iskeleleri derhal boşaltın” yazısı gönderdi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden yanıt alamadığını öne süren TDİ yetkilileri, 2005 yılında yapılan protokolle İBB’ye devredilen iskelelerin geri alınması, iskelelerdeki ticari faaliyetlerden elde edilen gelirlerin TDİ’ye iade edilmesi için dava açtı.

CHP İzmir Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Atila Sertel, Türkiye Denizcilik İşletmeleri’nin hesaplarının görüşüldüğü KİT Alt Komisyonu toplantısında konuyu gündeme getirerek, “Bu iskeleler yolcu taşımacılığının yanında bir takım vakıflara peşkeş çekilirken 15 yıl boyunca göz yumdunuz da şimdi mi aklınız başınıza geldi? Ekrem İmamoğlu’nun yönetimindeki İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile uğraşmaktan ve hasmane tutumla yaklaşmaktan vazgeçin” dedi.

'TÜGVA’ya verilen yeri yeniden halka kazandırmak için gayret gösteriliyor'

İstanbul Büyükşehir Belediyesi AKP’li belediye başkanlarınca yönetilirken ses çıkarmayan TDİ yönetimini eleştiren CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, şunları söyledi:

“İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile TDİ 15 Mart 2005 tarihinde bir protokol yapıyor ve kuruma ait olan iskeleleri İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne devrediyor. Ekrem İmamoğlu 2019 yılında belediye başkanı seçildikten sonra 2020 yılında bu iskeleleri geri almak için harekete geçiyor. Son olarak 30 gün içinde boşaltmaları isteniyor. İBB bu iskeleleri boşaltmayınca da mahkemeye veriliyor. Bu iskeleler amacı dışında kullanılıyorsa da buna izin veren Ekrem İmamoğlu değil, geçmişteki belediye başkanlarıdır. Aksine Büyükada örneğinde gördüğümüz gibi TÜGVA’ya verilen yeri yeniden halka kazandırmak için gayret gösterilmiştir. İskeleler 15 yıl boyunca kullanılmış. 15 yıldır Türkiye Denizcilik İşletmeleri’nin eli armut mu topluyordu? Geçmişte AKP belediyeciliği döneminde AKP’ye yakın vakıflara bu iskeleler verilirken neden ses çıkarılmadı? Bu protokol Kadir Topbaş döneminde yapılmış. Sonra onun yerine gelen Mevlüt Uysal döneminde de iskeleler kullanılmaya devam etmiş. Ne zamanki Ekrem İmamoğlu seçildi, siz bu adımları attınız. 15 yıl boyunca göz yumanlar, Ekrem İmamoğlu başkan seçildikten sonra ‘iskeleleri derhal boşalt’ diyorsa ben de sorarım bu ne perhiz bu ne lahana turşusu?”

Eski İSTAÇ Genel Müdürü Türkiye Denizcilik İşletmeleri Başkanlığı'na getirildi

Türkiye Denizcilik İşletmeleri (TDİ) Yönetim Kurulu Başkanlığı’na eski İSTAÇ Genel Müdürü Fahrettin Soran’ın getirildiğini hatırlatan Sertel, Fahrettin Soran’ın TDİ yönetim kurulu başkanlığına getirilmesinden bir ay sonra bu girişimlerin başlatıldığını açıkladı.

Sertel, “Şu an Türkiye Denizcilik İşletmeleri’nin yönetim kurulu başkanı olan Fahrettin Soran, uzun yıllar İBB’de görev yapmış son olarak da İSTAÇ Genel Müdürü olarak çalışmıştır. Oradan ayrıldıktan sonra 2020 yılında Türkiye Denizcilik İşletmeleri yönetim kurulu başkanlığına atanmış, atandıktan bir ay sonra da iskelelerin boşaltılması için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yazı göndermiştir. Fahrettin Soran’ın TDİ’nin başına geldikten sonra ilk yaptığı iş de İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne savaş açmak olmuştur. İstanbul Büyükşehir Belediyesi kamu kurumu değilmiş gibi görülerek hasmane bir tutumla savaş açılıyor. Türkiye Denizcilik İşletmeleri, yaptığı özelleştirmelerden zarar etti, milyonlarla ifade edilen alacaklarını alamıyor ama şimdi bütün işi gücü bırakmış İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile uğraşıyor. Açık açık hukuksuzluk yapılıyor” diye konuştu.

Marmara Denizi ve Adalar ‘Özel Çevre Koruma Bölgesi’ ilan edildi

Marmara Denizi ve Adalar’ın ‘Özel Çevre Koruma Bölgesi’ ilan edilmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de bugün yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasını taşıyan kararda, “Bazı alanların Marmara Denizi ve Adalar Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak tespit ve ilan edilmesine ilişkin ekli Kararın yürürlüğe konulmasına, 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 9’uncu maddesi gereğince karar verilmiştir” denildi.


Kararda; kıyı kenar çizgisi esas alınarak hazırlanan ve kroki ile sınırları gösterilen alanın Marmara Denizi ve Adalar Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak tespit ve ilan edildiği belirtildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Gürkan Akgün, "Adalar’da imar planı yapma ve onaylama yetkisi İBB elinden alınarak Bakanlığa geçmiştir" diyerek karara tepki gösterdi.

İBB tahliye edilmesini istemişti: TÜGVA, Büyükada'daki iskele için açtığı davayı kaybetti

TÜGVA’nın Şehir Hatları Vapur İskelesi için Adalar Sulh Hukuk Mahkemesi’nde açtığı dava usulen reddedildi.

İstanbul Büyükada'daki Şehir Hatları Vapur İskelesi'nde bulunan Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Adalar İlçe Temsilciliği'nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından tahliye edilmek istenmesi üzerine gerginlik yaşanmıştı.

TÜGVA, Adalar Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvurarak, tarafların arasında geçerli kira sözleşmesi bulunduğunun tespitini, esasa ilişkin karar verilene kadar tahliyeyi engellemek için tedbir kararı verilmesini istedi. Halktv.com.tr yazarı İsmail Saymaz’ın aktardığına göre Adalar Sulh Hukuk Mahkemesi, 18 Ocak'ta davayı karara bağladı ve davayı usulen reddetti.

Türkiye Haberleri