Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) sokak hayvanlarıyla ilgili yeni yasa teklifinin görüşmeleri sırasında gerilim tırmandı. Sahipsiz hayvanları uyutmayı öngören yasa teklifi, tartışmalara ve arbede yaşanmasına neden oldu.
Komisyondaki Gerilim
Görüşmelerin başladığı komisyonda, AK Partili ve DEM Partili vekiller arasında sert tartışmalar yaşandı. AK Partili vekiller, sokak köpeklerinin saldırısı sonucu yaralanan insanların fotoğrafları ile toplantıya katıldı. Bu durum, sokak hayvanlarının korunmasını savunan DEM Partili vekiller tarafından tepkiyle karşılandı. Taraflar arasında sert sözler ve tartışmalar yaşandı.
Koridorda Arbede
Komisyon görüşmeleri sırasında TBMM koridorlarında da gergin anlar yaşandı. Güvenlik görevlileri, salona alınmayan hayvan hakları savunucuları ile karşı karşıya geldi. Savunucular, yasa teklifine karşı çıkarak protesto gösterisinde bulunmak istedi. Bu sırada güvenlik görevlileri ile hayvan hakları savunucuları arasında arbede çıktı.
Yasa Teklifinin İçeriği
Yasa teklifi, sahipsiz hayvanların uyutulmasını öngörüyor ve bu durum, hem kamuoyunda hem de TBMM'de büyük tepkilere neden oluyor. Hayvan hakları savunucuları, bu teklifin hayvanların yaşam hakkına aykırı olduğunu savunurken, teklifin destekçileri ise sokak hayvanlarının insanlara zarar vermesini önlemek amacıyla bu düzenlemenin gerekli olduğunu belirtiyor.
Sokak hayvanları yasasının görüşüldüğü Tarım Komisyonu gerginlik yaşandı. Komisyon görüşmelerini izlemek için gelen çok sayıda hayvansever ve dernek temsilcisi ayakta kaldı.
Kendisini ‘Güvenli Sokaklar Platformu’ üyesi olarak tanıtan kişinin ‘Adabına uygun davranmayanları salondan çıkarın' demesi üzerine muhalefet milletvekilleri tepki gösterdi.
Halk TV'de yayınlanan Buket Güler İle Haber Masası'na bağlanan CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, yaşananları şöyle anlattı:
"Komisyon başlama saatinde 50 milletvekilimiz, ben, danışman arkadaşlar, STK'lardan bilim insanlarından, çağrılan konuklar komisyonda yerimizi aldık. Komisyon salonu son derece küçüktü. Komisyona çağrılmayan çok sayıda STK'lar vardı.
STK'lar komisyona öneride bulunuyordu. bizim taleplerimizin neredeyse tamamı karşılanmadı. Kendi yasa tasarılarını destekleyecek uzman listesiyle geldiler. Biz ilk başta buna itiraz ettik. Çok önemli bir tartışma yürütülecek, herkesin bu tartışmayı izlemesi gerekiyor.
Komisyona davet edilen edilmeyen söyleyecek sözü olan herkesin orada olması lazım. Bunun gereği ilk olarak fiziki mekanın uygun olmasıydı. Komisyon başkanına ilk olarak salonun değiştirilmesi ve daha büyük salonun olması gerektiğini söyledik.
Özellikle basın mensupları ve danışmanların çıkarılması talimatını verdi başkan. Biz buna karşı çıkıyoruz.
Biz salonu terk etmiyoruz başkanı bekliyoruz. Başkanın gelip ne karar vereceğini göreceğiz.
AKP'li vekiller bile böyle yasanın içlerine sinmediğini bize söylüyorlar. Biz gerekiyorsa buna fiilen direniş göstereceğiz."