Meclis, Gezi Parkı davasından tutuklu bulunan ve milletvekilliği düşürülen Can Atalay için saat 14:00’de toplanacak.
Anayasa Mahkemesi’nin (AYM), Can Atalay hakkında 22 Şubat'ta Yargıtay'ın vekilliğinin düşürülmesi kararının "yok hükmünde olduğunu" açıklamış, gerekçeli karar 1 Ağustos'ta Resmi Gazete'de yayımlanmıştı.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Gelecek Partisi, Demokrat Parti, Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA Partisi), Saadet Partisi, Türkiye İşçi Partisi ile Emek Partisi (EMEP) AYM'nin Can Atalay hakkında verdiği karar sonrası Meclis’in olağanüstü toplanmasını istemişti.
SAAT 14.00'DA TOPLANACAK
Söz konusu partilerin Meclis'e olağanüstü toplantı dilekçesi sunmasının ardından, Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş da TBMM Genel Kurulu'nu bugün için toplantıya çağırdı. Bu kapsamda Meclis bugün saat 14.00’de toplanacak.
CAN ATALAY'DAN MESAJ
Can Atalay, olağanüstü toplantı öncesi TBMM Başkanlığı'na mesaj göndererek, "AYM kararı Meclis'te okunarak özlük haklarım tesis edilecektir. Konu, bu kadar açık ve basitken aksi yönde öne sürülen her türlü gerekçe, Anayasa’ya uymamanın bahanesi olacak" dedi.
AYM'nin son kararıyla "milletvekilliğinin düşürülmesi" işleminin yok hükmünde olduğunu tespit ettiğini belirten Atalay şöyle devam etti:
"Anayasa Mahkemesi, ‘milletvekilliğimin düşürülmesi’ yönündeki eylemlerin 'fiili bir durum yaratmaktan ibaret' olduğunu tespit etti ve herhangi bir hukuki dayanağı olmadığına hükmetti. Özetle Anayasa Mahkemesi, 'Can Atalay halen milletvekilidir, milletvekilliği hiçbir zaman hukuken sona ermemiştir' dedi.
Bu durumda, yaratılan hukuka aykırı fiili durum sonucunda adımın 'milletvekilliği sona erenler' listesine yazılması, özlük haklarımın kesilmesi ve ‘İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’ üyeliğimin sona erdirilmesi halk iradesinin Anayasa Mahkemesi kararındaki tabir ile fiilen (de facto) yok sayılmasından ibarettir. Esas olarak bu kararın gereğinin yerine getirilmesinden ve Anayasal sınırlar içerisinde hareket edilmesinin sağlanmasından Meclis Başkanımız sorumludur."
ADALET BAKANI: KESİN HÜKÜM VARKEN MECLİS'İN ETKİSİ YOK
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise TBMM'nin olağanüstü toplantısı öncesi yaptığı açıklamada, "Adli yargının verdiği kesin hüküm ortadayken Meclis'in yapabileceği bir şey söz konusu değil" ifadelerini kullandı.
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) muhalefetin başvurusunun ardından olası bir Genel Kurul toplantısına katılmayacağını duyurmuştu.
İktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) oturuma kaç milletvekiliyle katılacağı bilinmiyor.