Tartışmalı Rus okulu ders başı yaptı

Antalya'da kaçak olduğu ve Rusların anadilde eğitim aldığı belirtilen bir okul ders başı yaptı. Okulun, kapatılmasına karşı yürütmeyi durdurma kararı aldırdığı öğrenildi.

Antalya, Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından Ruslar başta olmak üzere BDT ülkeleri (Ermenistan, Azerbeycan, Beyaz Rusya, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan, Moldovya, Rusya, Tacikistan, Türkmenistan, Ukrayna, ve Özbekistan) vatandaşlarının en çok tercih ettiği yerleşim yeri haline geldi.

Antalya Valiliği'nin ağustos ayı verilerine göre, kentteki 128 bin 103 yerleşik yabancıdan 32 bin 450'si Rus, 20 bin 73'ü Kazak, 15 bin 272'si Ukraynalı ve 10 bin 754'ü Kırgız.

Kentte Milli Eğitim Bakanlığı'ndan (MEB) izinli uluslararası nitelikte üç Rus okulu bulunuyor. Ancak, son dönemde Rusya-Ukrayna savaşı sonrası artan göçle birlikte, eğitim sektöründe de kayıt dışı faaliyetler tespit edildi.

YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI ALDI, DERS BAŞI YAPTI

Antalya Milli Eğitim Müdürlüğü'nün incelemeleri sonucu iki kaçak Rus okulu belirlendi. Bu okullardan biri kapatıldı, diğeri ise mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı aldı.

Yasa dışı olarak faaliyet gösteren ve ruhsatını "oyun evi" adı altında alan Covorking Kids Katyusha adlı merkezin, 2 Eylül'de ders başı yaptığı tespit edildi.

Antalya Özel Okullar Platformu sözcüsü Kenan Çelik, bu tür kaçak okulların eğitim sektörüne büyük zarar verdiğini belirterek, acilen kapatılmaları gerektiğini söyledi.

"GECE PARTİLERİ DÜZENLENİYOR"

Çelik, bu tür okullarda çocukların gece partilerine katıldığını ve bu durumun yasa dışı olduğunu ifade etti. Çelik, bu olaylarla ilgili delilleri Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne ilettiklerini belirtti.

Çelik, kaçak Rus okullarından birinden gelen ihbarı da şöyle paylaştı:

"Merhabalar Kenan bey, sizi röportajlarda gördüm, okulları şikayet etmişsiniz. Rus okulları hakkında size yardımcı olmak istiyorum, iletişime geçebilirim. Bende videolar, fotoğraflar var. Dersler veriliyor Türkçe, Rusça. Okulda günde 3 sefer yemek veriliyor. Öğle saatlerinde 2-3 yaş ve 4-5 yaş çocuklar uyku saatine gidiyor ve hafta sonları parti veriliyor, gece partisi. Çocuklar okulda kalıyor, resmi tatiller verilmiyor, zamanında maaş vermiyor. Okulun kapanmasını istiyoruz."

Türkiye Haberleri