Tarık Akan kimdir?

Tarık Akan hayatını kaybedeli beş yıl oldu. Türk sinemasına ismi altın harflerle kazınan Tarık Akan kimdir?

Tarık Akan sahne adını kullanan Tarık Tahsin Üregül, 13 Aralık 1949'da İstanbul'da dünyaya geldi. 120'ye yakın filmde yer alan Akan, 5 belgesel çekti. Bir kitabı bulunan Tarık Akan, 4 televizyon dizisinde yer aldı.

Kozalak Zeki'nin soktuğu Ses dergisinin oyunculuk yarışmasına katılarak birinci oldu ve 1971 yılında 'Solan Bir Yaprak Gibi' sinema filmi ile oyunculuk kariyeri başladı. 1972 yılında oynadığı 'Suçlu' adlı filmle, 1973 yılında Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi Erkek Oyuncu ödülünü aldı.

1974'de Hababam Sınıfı'nda 'Damat Ferit' karakterini canlandıran Akan, serinin ikinci filmi Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı'da da oynadı. Akan'ın oynadığı son Hababam Sınıfı ve serinin gelmiş geçmiş en çok hasılat yapan filmi oldu.

1970'li yılların sonlarında 'Sürü' adlı filmde oynayan Tarık Akan, 70'li yıllardaki tarzından uzaklaşmaya başladı. 1982 yılında Şerif Gören ve Yılmaz Güney'in yönettiği Altın Palmiye ödüllü 'Yol' filmi ile çok büyük başarı elde etmiş ve dünyaya adını duyurmuştur. 'Yol' filmi 1982 yılında Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye ödülünü aldı. Akan, En İyi Erkek Oyuncu kategorisine aday oldu.

1990 yılında başrolünü oynadığı Karartma Geceleri adlı film ile Altın Portakal Film Festivali'nde yedi ödül alan tek erkek oyuncu Tarık Akan oldu.

Siyasi yaşamı

Tarık Akan, 1980 yılında 12 Eylül Darbesi'nde 12 yıl hapis cezası ile yargılanmış ancak 2,5 ay hücre hapsi cezası almıştır.

Akan, siyasi görüşüne ilişkin şöyle konuşmuştu:

"Sanatçı dediğin andan itibaren; dünyaya bakışı, yaşamı, görüşleri, her şeyi politiktir. Bu politik düşünce hiçbir zaman gerici, muhafazakâr, tutucu bir politika değildir."

Akciğer kanseri nedeniyle vefat etti

16 Eylül 2016'da akciğer kanseri nedeniyle hayatını kaybeden Tarık Akan için, 18 Eylül 2016 tarihinde Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu'nda düzenlenen anma etkinliği sonrasında, Teşvikiye Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından Bakırköy Mezarlığı'na defnedildi.

Türkiye Haberleri