Tarihi geçmiş ilaç skandalı

Cüneyt Akman’ın sunduğu Zamanın Ruhu programında konuk olan araştırmacı gazeteci Murat Ağırel, daha önce Sayıştay raporlarında Sağlık Bakanlığının yazdığı rapordaki detayları Halk TV’de duyurdu.

Araştırmacı gazeteci Murat Ağırel, geçtiğimiz hafta yayınlanan Cüneyt Akman’ın Halk TV’de hazırlayıp sunduğu Zamanın Ruhu programında önemli bir konuyu tartışmaya açtı. Daha önce Sayıştay'ın Sağlık Bakanlığı'na dair yazdığı raporun yer aldığı ve hastanelerde tarihi geçmiş ilaçların kullanıldığına dair yaptığı araştırmayı kamuoyuyla paylaştı.

Murat Ağırel, daha önce  gündeme getirmiş olduğu, Sayıştay raporlarında da yer alan ATS'deki ( Aşı Takip Sistemi) süre bozukluğunu dile getirdiğini hatta 63 bin tarihi geçmiş aşının çocuklara uygulandığını ve zamanında bu konunun takibinin yapılmadığını Sağlık Bakanlığının Sayıştay raporunu kabul etmediğini gündeme taşımıştı.

Bunun  üzerine yapılan açıklamaların ardından araştırmayı bırakmadığını ifade eden Ağırel, daha farklı detaylar öğrendiğini söyleyerek konuşmasına şöyle devam etti:

"Bazı fotoğraflar elime geçti. Bu fotoğraflar endişe verici.  Bazı ilaçlar var Bu ilaç Ankara Üniversitesi’ne bağlı Cebeci Hastanesi’nde merkez laboratuvarı ve mikrobiyoloji laboratuvarında kullanılıyor. Burada kullanılan ilaçları birçok profesöre sordum, ilaçlar hakkında nerede kullanıldıklarına önemine dair bilgiler aldım."

Tarihi geçmiş ilaç testte kullanılmış

Örneğin, Candida Albican isimli ilaç mantar genital bölgede ya da ağız bölgesinde ürer çoğunlukla, enteric basili isimli bağırsak mikroorganizması ve gram boyası ile boyanmayan yani gram negatif bakterilerin kültür ortamında üremesi için kullanılıyor. Kısacası hastadan uygun yerden alınan kültür materyali (misal boğaz, balgam, genital akıntı, sürüntü, idrar vb) bu yosunumsu kültür ortamına bu ilaçları da ekleyerek ekilir duruma göre üreme olur ya da olmaz hatta sonraki aşamada duyarlı veya dirençli antibiyotik ya da mantar ilacı listesi tespit ediliyor. Diğer adıyla anti-biyogram bakılıyor. Son kullanma vakti geçerse kültür testi doğru yanıt vermez."

Hatta tarihi geçmiş ilaçların imha edilmesi gerektiğini vurgulayan Ağırel, kullanılan bu ilaçların daha önce kullanılmış olduğunu düşünerek eline ulaşan belge, fotoğraf ve videoları test etmek istediğini, doğrulatması gerektiğini vurguladı.

Eline 1 ay önceden ulaşan belgelerde 2019 yılında kullanılan ilaçların bu zamanda çekildiğine dair bir ispat olmadığını, sahip olduğu belgelerde yaptığı araştırmada 2019 yılında yapılan bir test sonucunda son kullanma tarihi 2017’nin  onuncu ayı olan bir ilaç kullanıldığını ortaya çıkardığını ve testte negatif sonucun çıktığını söyleyen Ağırel, konunun detaylarını öğrenmek için detaylı bir inceleme yaptığını belirtti.

Hastane takip sistemi yok

İlk önce hastaneyi aradım. Direkt muhabbatı laboratuvarı ile iletişime geçtim. İletişime geçtiğim kişi şunları  söyledi, 'İlaçların tam olarak ne olduğunu bilmiyorum'. Bunun üzerine doğrulatma amacıyla telefonumla ilaçların fotoğrafını gönderdim. Daha sonra konuştuğum kişi bu ilaçların öğrencilere verilen test ilaçları olduğunu söyledi. Ben de öğrencilere verilen ilaçlar olmadığını bu ilaçların testlerde  uyguladığını dair belgeler gönderdim. Artı gönderdiklerim arasında sadece ilaçlar değil stilize edilmesi gereken ama yerlerde gezen  test çubukları da var dedim. Sonra konuştuğum kişi bunların süresinin geçmemiş olması gerekiyor biz bunları kontrol ederek alıyoruz . Eğer süresi geçmişse doğru değil ama güvenilmez sonuç çıkar” dedi.

Tarihi geçmiş ilaçları tespit edemiyoruz

"Bunun üzerine daha yetkili biriyle konuşmam gerektiğini söyleyen hastane çalışanı beni daha yetkin birine bağladı. Söylediklerimin bir kısmını doğrulayan bu kişi hastanelerde takip sisteminin olmadığını bundan dolayı da tarihi geçmiş ilaçları tespit edemediklerini söyledi.

Hastane yetkilisinin söylediklerinin ardından konunun uzmanı olan bir kişiyle görüştüm ve bana şunları açıkladı, !Murat Bey dedi bu kolay kolay çıkmaz. Neden diye soracaksın nedeni de şu ki. Bu alımı yapan kişi fazla almışsa ‘100 bin doz kullanacak yerine 500 bin doz almışsa’ oradaki maddelerin tüketimine bakarlar. Çünkü bunu direk imha ederse kendisine sorarlar. Bu kadar imhayı  neden yapıyorsun, hastane skalasını biliyorsun neden fazla aldın diye  sorarlar ve soruşturma başlatırlar. O yüzden dolayı elindekini tüketmeye çalışıyordur' dedi."

Türkiye Haberleri