Şube müdürüne, 'sahte maaş bordrosuna kredi' davası!

Çok sayıda kişi ve şirkete usulsüz kredi vermekle suçlanan Halk Bank eski şube müdürü M. S. E. ve beraberindekilere yönelik açılan davada önemli bir gelişme yaşandı. Yargıtay, sanıklara verilen cezayı bozdu. Şube müdürü, onlarca kişiye, sahte maaş bordrosu ile kredi vermekle suçlanıyor.

Ramazan SÜZEN

Halktv.com.tr’nin ulaştığı dava dosyalarına göre Halk Bankası Bağcılar eski Şube Müdürü M. S. E., R. Tekstil ve . Konfeksiyon’un yanı sıra 55 kişiye usulsüz kredi ve çek tahsis ettiği gerekçesi ile banka tarafından şikâyet edildi. Yapılan başvuru üzerine M. S. E.’nin yanı sıra tekstilci C. G., E. K., Ş. B., K. B., Ö. U. ve Ü. Ü. hakkında dava açıldı.

SAHTE MAAŞ BORDROSU!
Yapılan incelemelerde sanıkların bir dizi usulsüzlük yaptığı bankayı zarara uğrattıkları kaydedildi. Kredi verilen 55 kişiden 34’ü için sahte maaş belgesinin hazırlandığı kaydedildi. 9 kişiye verilen kredide sahte imza atıldığı belirlendi.

İKİ ŞİRKETE USULSÜZ KREDİ
Söz konusu kişilerin yanı sıra R. Tekstil firması ile Ç. Koleksiyon şirketlerine de yüklü miktarda kredi sağlandığı tespit edildi.

MÜDÜR DAHİL TÜM SANIKLARA CEZA
İstanbul 8 Ağır Ceza Mahkemesi yaptığı yargılama sonucu eski banka şube müdürü M. S. E.’ye zincirleme biçimde nitelikli zimmet suçundan 14 yıl 7 ay hapis ve 104.542 TL adlî para cezası verildi.

Teksilci C. G.’ye ise zincirleme biçimde nitelikli ‘zimmet suçuna azmettiren olarak iştirakten’ 14 yıl 7 ay hapis ve 104.542 TL adlî para cezası ile cezalandırılması verildi. Sanıklar R. Tekstil’in ortağı Ş. B. ve K. B. ile Z. S., Ö. U., E. K. ve Ü. Ü. hakkında ise “nitelikli zimmet suçuna yardım eden” olarak iştirakten 6 yıl 3’er ay hapis ve 104.542 TL de adlî para cezası verildi. Mahkeme ayrıca 852.052,76 TL miktarındaki banka zararını da sanıkların ödemesine karar verdi.

İSTİNAF, VERİLEN CEZAYI ONADI
Sanıklar, kendileri hakkında verilen karara itiraz etti. Ancak İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 16. Ceza Dairesi yapılan bu itirazı kabul etmedi ve sanıklar hakkında verilen hükümlerin uygulanmasına karar verdi. Eski banka şube müdürü M. S. E. verilen itiraz dilekçesinde, bu kişinin suç kastının bulunmadığını, olayın bilgi eksikliği ile şubedeki personel eksikliğinden kaynaklandığı savunuldu.

YARGITAY, VERİLEN KARARI BOZDU
Sanıklar, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 16. Ceza Dairesi tarafından kendileri hakkında verilen karara ilişkin temyiz istemiyle Yargıtay'a başvurdu. Yargıtay 7. Ceza Dairesi, yaptığı incelemede 8 sanık hakkında verilen kararı bozdu.

Türkiye Haberleri