7 Ekim'de Hamas'ın İsrail topraklarına yönelik saldırıları ile başlayan çatışmalar, İsrail'in iki ayı aşkın süredir Gazze şeridini bombalamı ile devam ediyor.
Gazze'de yaşanan insanlık dramı, küresel ölçekte İsrail'e karşı yeni boykot hareketlerinin başlamasına neden olurken, Türkiye'de de protesto edilen şirketlerin başında kahve zinciri Starbucks yer aldı.
AKP Gençlik Kolları'nın da sert tepkileri ile hedef alınan kahve zinciri, uzun bir aradan sonra sessizliğini bozdu. Starbucks Üst Yöneticisi Laxman Narasimhan, çalışanlara gönderdiği mektupta, Starbucks'ın birçok mağazasında vandalizm olaylarının yaşandığını belirterek, şirketin çalışanlarının ve müşterilerinin güvenliğini sağlamak için yerel yetkililerle birlikte çalıştığını ifade etti.
Kahve zinciri, İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşında şirketlerin tavır almasını isteyen tüketicilerin baskısı altında kalan ve hatta bazıları Arap ülkelerinde boykot kampanyalarıyla karşı karşıya kalan birçok Batılı marka arasında yer alıyor.
BOYKOTLARIN SATIŞLARA YÖNELİK ETKİSİ NE OLDU?
Seattle merkezli Starbucks satışlarının nasıl etkilendiğini henüz açıklamadı. Şirketin bir sonraki üç aylık satış raporu Şubat ayına kadar açıklanmayacak, ancak Starbucks'ın satışlarının darbe aldığına dair göstergeler var.
Aralık ayı başında yayınlanan bir raporda JP Morgan analisti John Ivankoe, Starbucks'ın ilk mali çeyreği için ABD satış tahminini düşürmüş ve tatil satışlarının sonbaharda yapılan promosyonlara kıyasla daha yavaş olduğunu belirtmişti. Bu haber üzerine Starbucks'ın hisse fiyatı düştü.
Bu arada, X'te yayınlanan videolar Londra, Avustralya, Dubai ve başka yerlerde protestoları ve boş mağazaları gösteriyor.
İNDİRİM KAMPANYASI BAŞLATTI
Starbucks ayrıca müşteri çekmek için indirim kampanyası başlattı.
Seattle merkezli Starbucks, Ekim ayında ABD'deki yaklaşık 360 mağazasında binlerce baristayı temsil eden Workers United sendikasına, sendikanın sosyal medyada Filistin yanlısı bir mesaj yayınlaması üzerine dava açmıştı.
Şirket sözkonusu paylaşımın sendikanın "Hamas tarafından uygulanan şiddete verdiği desteği" "yansıttığını" öne sürdü.
Starbucks o dönemde yaptığı açıklamada "terörizm, nefret ve şiddet eylemlerini kesin bir dille kınadığını" belirterek sendika tarafından dile getirilen görüşlere kesinlikle katılmadığını ifade etti.
Ancak protestocular şirketin bu hareketini İsrail yanlısı olarak değerlendirdi.
Kasım ayı ortasında şirket davasını yeniden açtı. Bu kez, işçilerin Orta Doğu'daki savaş ve diğer siyasi konulardaki görüşlerini ifade etme haklarına saygı duyduğunu belirten bir dil kullandı ve davanın işçilerin güvenliğini ve Starbucks'ın itibarını korumakla ilgili olduğunu söyledi.