Giresun’un Eynesil ilçesindeki evinin önünde geçen yıl nisan ayında yaralı bulunan ve kaldırıldığı hastanede yaşamını yitiren Rabia Naz Vatan’ın ölümü, babası Şaban Vatan’ın çabasıyla yeniden gündeme geldi.
Rabia Naz'ın intihar ettiği ileri sürülmüş, ancak baba Şaban Vatan kuşkulu bulduğu olayın peşini bırakmamıştı. Baba Vatan kızının trafik kazası sonucu yaşamını yitirdiğini, AKP Giresun Milletvekili Nurettin Canikli'nin devreye girmesiyle olayın üstünün kapatıldığını savunmuştu.
Sosyal medyada Rabia Naz Vatan’ın ölümünün aydınlatılması için #RabiaNazınÖlümüAydınlatılsın paylaşımı yapılıyor.
Konuyla ilgili Giresun Başsavcılığı, 'intihar' iddiasına dikkat çekilen açıklamasında şu ifadelere yer vermişti::
"Rabia Naz Vatan'ın ölümüyle ilgili soruşturma halen Görele Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından sürdürülmekte olup, olayın aydınlatılması ve delil araştırmasına devam edilmektedir. Adli Tıp Kurumu'ndan alınan raporlarda 'ölümün yüksekten düşmeye bağlı genel beden travması neticesinde meydana gelmiş olabileceği' yönünde mütalaa verilmiştir. Soruşturma kapsamında birçok kişi dinlenmiş, olay mahallinde keşif icra edilerek bilirkişi incelemesi yaptırılmıştır. Küçük Rabia'nın ölümüyle ilgili intihar ve yüksekten düşme dahil her türlü ihtimal titizlikle araştırmaya devam edilmekte olup, yargı delillere ve oluşacak vicdani kanaatine dayalı olarak kararını verecektir."
Yüksekten düşme yok
Rabia Naz'ın 2 farklı otopsi raporunda ise başsavcılığın açıkladığı 'ölümün yüksekten düşmeye bağlı genel beden travması’ ifadelerinin yer almadığı görüldü.
Rabia Naz’ın ölümünden bir gün sonra (13.04.2018) Trabzon Adli Tıp Kurumu'nda yapılan otopsi raporu şu bilgileri içeriyor:
"Kişinin ölümünün genel beden travmasına bağlı omur, kalça ve etraf kemik kırıklarıyla birlikte iç organ yaralanması sonucu meydana geldiği kanaatini bildirir rapordur..."
İlk otopsi raporunun ardından baba Şaban Vatan'ın detaylı inceleme için başvurduğu Hacettepe Üniversitesi’nin raporunda da 'ölüm nedeninin trafik kazası olabileceği' kanaatine varıldığı görülüyor.
Hacettepe Üniversitesi tarafından 17.09.2018 tarihinde verilen Adli Tıp Kurulu raporu şu şekilde: Literatür incelemesi ve tıbbi değerlendirme kısımlarında belirtilen nedenlerden dolayı Rabia Naz Vatan’da saptanan ve ölü muayene tutanağı ve otopsi raporunda belirtilen bulguların trafik kazasına bağlı çarpma sonucu meydana gelmiş olabileceği kanaatini bildirir adli tıp kurumu raporudur...
Baba Vatan: Ak Parti üyesiydik, kızımızın ölümünden sonra istifa ettik
Olayın ardından açıklama yapan AKP Giresun Milletvekili ve MKYK üyesi Nurettin Canikli, baba Şaban Vatan’ın kendisine yönelttiği olayın üstüne örttüğü yönündeki iddiaları "Siyasi hesaplaşma olduğunu düşünüyorum" diyerek cevaplamıştı. Canikli şu iddialarda bulunmuştu:
"Yani bu olay olalı ne kadar olmuş; yaklaşık bir yıl. Bizim ismimiz 15-20 gündür gündemde. Daha önce yok, ben daha önce rastlamadım, olsa haberimiz olurdu. Bunun da belediye başkan son adayların belirlenmesi süreciyle yakından bağlantılı olduğunu düşünüyorum. (…) Siyasi bir hesaplaşma olduğunu düşünüyorum ben. Ama arkasında kimin olduğunu da ortaya çıkaracağız."
Baba Şaban Vatan ise, AKP’li Canikli’ye, "Ben ve eşim AK Parti üyesiydik, AK Parti için çalışıyorduk. Eşim Eynesil’de AK Parti genel sekreteriydi. Olaydan sonra istifa ettik. Canikli’nin kızımızın ölümüyle ilgili davranışlarını görünce ve kızımızın ölümü soruşturulurken takınılan tavırdan dolayı ilişkimizi kestik." sözleriyle cevap vermişti.
CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı da, Rabia Naz Vatan'ın ölümüyle ilgili Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e şu soruları yöneltti:
- Rabia Naz’ın ölümünün ardından ailesi başta olmak üzere medyanın dikkat çektiği biçimde bir delil karartma yapılıp yapılmadığına dair gerekli soruşturma yapılmış mıdır?
- Adli Tıp Kurumu’nun farklı zamanlarda hazırlamış olabileceği ve soruşturmayı farklı yerlere götürebilecek birden fazla otopsi raporu hazırlaması mümkün müdür? Savcılık tarafından yapılan ilk açıklamada “ölümün yüksekten düşmeye bağlı genel beden travması” beyanı hangi bilgilere ve rapora göre yapmıştır?
- Rabia Naz’ın ölümünün intihar olduğu kanısını oluşturan deliller nelerdir? Rabia Naz’ın babasına olayın yaşandığı günü takip eden ilk günler boyunca olayın kesinlikle intihar olduğunu söyleyen yetkililerin diğer ihtimalleri elemelerine neden olan deliller nelerdir? Kamuoyunun dikkatini ve tepkisini çeken böyle bir süreçte, elde edilmiş delillerin açıklanmamasının sebepleri nelerdir?
- Rabia Naz’ın ölümü ile ilgili medya kuruluşlarına haber yapmamaları yönünde baskı yapıldığı iddiası doğru mudur? Bu konu ile ilgili bir soruşturma yapılmış mıdır? Olay günü bölgeye giden ambulans kayıtlarının silindiği iddiası doğru mudur? Kayıtlar silindiyse bu konu ile ilgili ayrı bir inceleme yapılmış mıdır? Yapıldıysa bu incelemenin sonucu nedir?
- Adli Tıp Kurumu tarafından hazırlanan Otopsi Raporu’na göre yüksekten düşme sonucu değil, araba çarpması sonucu ölen, Rabia Naz Vatan için Savcılık makamı ve Emniyet Genel Müdürlüğü neden harekete geçmemiştir? İlgili kişi ya da kişileri gözaltına alınmaması için verilen herhangi bir talimat mı vardır?
- Olay günü görgü tanıklarının bölgede gördükleri ve şüpheli bulunarak savcılığa da bildirilen siyah renk Fiat / Doblo marka aracın plaka bilgileri bulunmuş mudur? Bu aracın söz konusu iddiaları destekleyecek bir işlem (boya işlemi vb.) geçirip geçirmediği incelenmiş midir? Söz konusu aracın olay anının hemen ardından yıkamacıya gittiği iddiası araştırılmış mıdır?
- Olay günü polis telsizinden “11 yaşındaki bir kız çocuğuna siyah doblo bir aracın çarptığına” dair geçilen bir anons var mıdır? Varsa bu anonsun neden yapıldığı araştırılmış mıdır? Bulgular nelerdir?
- Söz konusu aracın o gün kim tarafından kullanıldığı belirlenmiş midir? Bu kişiyle ilgili herhangi bir işlem yapılmış mıdır? Bu aracın ruhsat sahibi araştırılmış mıdır? Aracın ait olduğu şirket ve olay günü aracı kullanan kişinin Giresun ilinin önde gelen isimleriyle ilişki içerisinde olduğu iddiası araştırılmış mıdır?
- Kamuoyunda bu olayın trafik kazası olduğu ve olaya karışanların korunduğuna dair bir algının oluştuğu düşünüldüğünde, bu algının doğru olup olmadığı ile ilgili ayrıca başlatılan bir inceleme var mıdır? Varsa bu incelemeyle elde edilen bulgular nelerdir? Yoksa incelemenin başlatılmama sebebi nedir?
- Soruşturmaya müdahale edildiği ve dosyanın üstünün örtüleceği gibi haberlerin kamuoyunda yer almasına rağmen bu olayın mahkeme sürecine gelememesini nasıl yorumluyorsunuz? Delil karartma iddialarını araştırmak üzere Bakanlığınızca görevlendirilen müfettiş var mıdır? Varsa bu müfettişlerin konu ile ilgili görüşleri nedir?
- Soruşturmayı yürüten savcının değiştirilmesinin sebebi nedir? Önceki savcının görev yeri neresidir? Yeni atanan savcının eski görev yeri neresidir? İlçe savcısının dosyayla ilgilenmekten çekindiği, il başsavcısının dosyayı hasıraltı ettiği iddialarıyla ilgili Bakanlığınız tarafından yapılan bir inceleme var mıdır? Böyle bir inceleme yapılmadıysa bu incelemeye gerek görülmemesinin sebebi nedir?
- Görele Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen bu olayda adli tıp raporu ve onca delil varken, soruşturmanın henüz tamamlanmamasını ve bir iddianame hazırlanmamasını hukuk devlet ilkesiyle bağdaştırıyor musunuz? Olayla ilgili kaç adet adli tıp raporu düzenlenmiştir? Bu raporlar arasında birbiriyle tutarsızlık var mıdır yoksa raporlar tutarlı mıdır? Raporlar tutarlıysa soruşturmada adli tıp raporlarına ne ölçüde başvurulmuştur?