Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Çanakkale'deki orman yangınının 3. günde kontrol altına alındığını duyurdu.
Bakan Yumaklı, "Yaklaşık 4 bin 80 hektarlık alan zarar gördü. 7 ev hasarlı 3'ü kullanıImıyordu. Yaklaşık 29 ahır, ağıl hasar gördü" dedi.
Çok etkin ve yoğun bir müdahale yapıldığını belirten Yumaklı, "Orman teşkilatı ve AFAD'ın koordinasyonunda diğer tüm kurumlarımızın, STK'ların, gönüllülerimizin, Çanakkalelilerin, özellikle de bizden dualarını esirgemeyen milletimizin duası, gayreti ve emeğiyle 48 saat dolmadan kontrol altına alındı. Bir kez daha Çanakkale ruhunu buradan bütün Türkiye'ye gösteren tüm taraflara canıgönülden teşekkür ediyorum." dedi.
"Bu vatandaşlarımızın kronik rahatsızlıkları vardı. Bir gönüllümüzde hayati tehlike olmayan yaralanma söz konusuydu. Onun dışında herhangi bir hayati tehlike veya sorun oluşturacak durumları yok. Elbette can kaybımızın olmaması bizi son derece mutlu etti ancak etkilenen alanda yaşayan ekosistemdeki canlılar için içimiz yandı açıkçası. Çünkü bu ekosistemde yaşayan bizim dünyayı birlikte paylaştığımız canlıların da bu yangından yoğun bir şekilde etkilenmesi söz konusu maalesef. Dün akşam itibarıyla bizi çok yorduğunu söylediğim bir bölüm de dahil olmak üzere tamamen kontrol altına alınan kısımdan sonra arkadaşlarımız yangından etkilenen alanla alakalı bir çalışma yaptılar. Özellikle yangından etkilenen kısmın altını çiziyorum. Çünkü bu tamamen hasar demek değil. Yaklaşık 2 bin 650 hektarlık ormanlık alan, 1430 hektarlık da tarım alanı ve diğer alanlar olmak üzere yaklaşık 4 bin 80 hektarın etkilenmesi söz konusu. Arkadaşların yapacağı incelemelerden sonra bu etkinin ne kadarının hasara dönüştüğünü tespit edecekler. Şu an için etkilenen alanın toplam büyüklüğü bu kadar."
"3'Ü KULLANILMAYAN 7 EV İLE 29 AHIR, AĞIL VE BENZERİ YAPI HASAR GÖRDÜ"
Yangında 7 evin hasar gördüğünü dile getiren Yumaklı, "Bunlardan 3'ü kullanılmayan evlerdi. 29 adet ahır, ağıl ve benzeri yapı hasar aldı. Bazı sebze meyve bahçeleri yine hem bizim bakanlığımızın ilgi alanındaki ve sorumluluk alanındaki hem de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın alanındaki konular için ilgili bakanlık yetkilisi arkadaşlar sahada çalışmalarını sürdürüyorlar." diye konuştu.
Bakan Yumaklı, 10 uçak ve 38 helikopterle yangına müdahale edildiğini belirterek, desteklerinden dolayı İçişleri Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı yetkililerine teşekkür etti.
ÇANAKKALE - ÇAN KARA YOLU AÇILDI
Yumaklı, Çanakkale-Çan kara yolunun trafiğe açıldığını, Çanakkale Boğazı'nda da tek yönlü ulaşım sağlandığını bildirerek, şunları kaydetti:
"An itibarıyla ülkemizde herhangi bir aktif yangın söz konusu değil."
Bakan Yumaklı, Çanakkale'deki yangının yerleşim yerine yakın bir araziden çıktığını, sebebinin ise araştırıldığını sözlerine ekledi.
GÜN AĞARDI, ACI TABLO ORTAYA ÇIKTI
Yangının büyüklüğü, gün ağarınca ortaya çıktı, yanan alanlar dron ile görüntülendi. Ormanda geniş bir bölgede yeşil rengin griye döndüğü görüldü.
AYÇİÇEĞİ TARLASI SİYAHA BÜRÜNDÜ
Orman yangınından geriye acı tablo kaldı. Yağcılar köyünde alevlere teslim olan ayçiçeği tarlası da yandı. Ayçiçeği tarlasının siyaha büründüğü görüldü.
'
'AHIRLARIMIZ, BAĞLARIMIZ, ZEYTİNLİKLERİMİZ YANDI'
Yangının çıktığı nokta olan Damyeri köyünde oturan Senem Gezeroğlu, yaşadıkları korku dolu anları anlattı.
Gezeroğlu, "İneklerin yanındaydım, onları kapatıp, döndüğümde dumanı gördüm. Komşular, yangının elektrik direğinden çıktığını söyledi. Müdahale başladı, uçaklar geldi ama yangın sönmedi. Ahırlarımız, bağlarımız, zeytinliklerimiz yandı. Meyve ağaçlarımız da yandı. Korktuk. Hayvanlara bir şey olmadı. Onlar başka tarlada otluyorlardı. Evin arkasındaki ağıla getirdik. Yemlerini, sularını verdik ve başlarında durduk. Onlar da can, bırakıp gidemedik. Daha önce böyle bir yangın olmadı. İlk kez böyle bir şey yaşadık" diye konuştu.
YANGININ ETKİLİ OLDUĞU BÖLGE, HELİKOPTERDEN GÖRÜNTÜLENDİ
Yaklaşık 2 bin 650'si orman, bin 430'su tarım arazisi olmak üzere toplamda yaklaşık 4 bin 80 hektarda etkili olan yangın sonrası bölge helikopterle havadan görüntülendi.
ORMAN İŞÇİLERİ YANGINI ANLATTI
Çanakkale'deki orman yangının söndürme çalışmalarına katılan orman işçileri, yaşadıklarını anlattı.
Orman işçilerinden Süleyman Işık, "48 saat içinde çok şeyler yaşandı. Can kaybımız çok şükür yok ama telef olan hayvanlar var. İhbar 11.30 civarında geldi, hemen harekete geçtik. Yetiştik ama 300 metre aşağıya hortum çekmek zorunda kaldık. Ama maalesef Çanakkale'miz rüzgarıyla meşhur. Yangın da bu yüzden şiddetlendi. Tutamadık. Ondan sonra canla başla mücadele etmeye devam ettik. Türkiye'nin her yerinden ekipler geldi. Orman içinde kötü manzaralar vardı. Hayvanların can kaybı fazla. Çok üzücü. Elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz" dedi.
YARALANAN KAPLUMBAĞA VE KURBAĞA SAĞ KURTARILDI
Hayvan Arama Kurtarma (HARK) ekibi, merkeze bağlı Yağcılar köyü mevkisinde yangında zarar gören çiftlikte yaralı halde kaplumbağa ve kurbağa buldu. Ekipler gerekli önlemleri alıp, yaralı hayvanları tedaviye aldı.
HARK görevlisi Mansur Karaca, "Bulunduğumuz bölge ilk gün yanan bölgelerden biri. Dün gece buraya geldik. Ama maalesef gece olduğu için hayvanlara ulaşamadık. Bugün tekrar tarama yaptığımız zaman kaplumbağayı bulduk. Kaplumbağa çok kötü değildi, ufak tefek yaraları vardı. Veteriner hekimimiz ilk müdahaleyi yaptı ama kurbağanın durumu kötüydü. Tamamen kurumuştu ve ölmek üzereydi. Ona da hemen ihtiyacı olan alanı sağladık. Şu an iyi durumda" diye konuştu.