ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’ye yönelik 300 milyon doları aşan havadan havaya füze satışına onay verdi.
Pentagon bünyesindeki Savunma Güvenlik ve İşbirliği Ajansı (DSCA), Kongre’ye gönderdiği iki ayrı bildirimde, Bakanlık tarafından verilen silah satışı onaylarını kamuoyuyla paylaştı.
Açıklamalara göre, yaklaşık 225 milyon dolar tutarındaki ilk onay kapsamında Türkiye’ye 53 adet AIM-120C-8 model Gelişmiş Orta Menzilli Havadan Havaya Füze (AMRAAM) ile 6 adet AIM-120C-8 AMRAAM güdüm sisteminin satışı uygun bulundu.
Bunun yanı sıra, toplam değeri 79,1 milyon dolar olan 60 adet AIM-9X Sidewinder Blok II füzesi ile bu sistemlere ait lojistik destek ekipmanları ve 11 adet AIM-9X Blok II Taktik güdüm biriminin satışına da onay verildi.
Satışı onaylanan bu füzelerin özellikle F-16 savaş uçakları olmak üzere çeşitli hava platformlarında görev alabileceği vurgulandı.
Kongre’ye bildirilen bu silah satışlarına yönelik olarak, 15 günlük bir itiraz süresi bulunuyor. Bu süre içinde herhangi bir itiraz gelmediği takdirde, satış işlemleri resmiyet kazanacak.