Son beş yılda 3 bin 804 basın kartı iptal edildi. Buna rağmen basına yönelik 'ambargo listesi' olmadığı ileri sürüldü.."
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, “Kamuoyuna yansıdığı biçimi ile basın kartında bir ambargo listesi hazırlandığı doğru mudur?” şeklindeki sorusuna “Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığında "basın kartı onaylanmayacak basın mensupları ve kuruluşlar" şeklinde bir liste bulunmamaktadır” cevabını veren Oktay, son 5 yılda 3 bin 804 basın kartının iptal edildiğini ve 12 bin 735 basın mensubunun basın kartı taşıdığını bildirdi.
“14 KEZ DEĞİŞTİRİLEN YÖNETMELİK BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ KISITLIYOR”
Basın kartının bu mesleği yapanlara verilen bir tanıtım kartı olduğunu ve basın mensuplarına verilen sarı basın kartı yönetmenliğinin, 1947 yılından günümüze kadar 14. kez değiştirildiğini anımsatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Demokrasilerde basın bağımsız ve özgür yayın yapar. Basın özgürlüğü; serbestçe haber, fikir ve düşünceleri, çoğaltıcı araçlarla, açıklayabilme olarak tanımlanır. Basında temel olan bilgi ve düşünceleri serbest olarak toplayıp, yorum ve eleştiri yapabilmektir. Gazete, dergi gibi belirli zamanlarda çıkan yayınlarda çalışanlar ile haber ajanslarında bulunanlar için bir tanıtım kartı olan basın kartındaki son düzenleme, iktidarın belirleyiciliğini içermektedir. Buna rağmen yasal şartlara uygun yayın sağlayan ve kamuoyunda yer bulan yayın kuruluşu çalışanları için bir engelleme olması düşünülmemelidir” dedi.
"BASIN KARTI VERİLMEYECEKLER LİSTESİ OLDUĞU DOĞRU MUDUR?"
Gürer Kamuoyuna yansıyan bilgiler doğrultusunda, “Kamuoyuna yansıdığı biçimi ile basın kartında bir ambargo listesi hazırlandığı doğru mudur? Son durumda kaç kişide sarı basın kartı bulunmaktadır? Son beş yılda iptal edilen sarı basın kartı sayısı kaçtır? Yargısız infaz yapılarak kamuoyunda yer aldığı biçimi ile basın kartı verilmeyecek olan gazeteciler kimlerdir? Ve neden bu kişilere basın kartı verilmemesi düşünülmektedir?” şeklindeki sorularını yöneltti.
“5 YILDA 3 BİN 804 BASIN BASIN KARTI İPTAL EDİLDİ”
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e yanıt Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’dan geldi. Basın kartı iptal işlemlerinin Basın Kartı Yönetmeliğinin 29’uncu maddesi çerçevesinde yapılmakta olduğunu ifade eden Oktay, “Mezkûr Yönetmeliğinin 29’uncu maddesinde belirtilen, işten ayrılma, unvan değişikliği, basın kartının yıpranması veya zayi olması gibi nedenlerle 2015 yılında 863, 2016 yılında 927, 2017 yılında 590, 2018 yılında 709 ve 2019 yılında (Ocak- Eylül) 715 basın kartı iptali yapılmıştır” dedi.
“12 BİN 735 KİŞİ BASIN KARTI TAŞIYOR”
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 03.10.2019 tarihi itibari ile 12.735 basın mensubunun basın kartı taşıdığını ifade ederek, “Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığında "basın kartı onaylanmayacak basın mensupları ve kuruluşlar" şeklinde bir liste bulunmamaktadır” yanıtını verdi.