SIR GİBİ SAKLANAN GECE

Bugün, Atatürk'ün 'Şahsi meselem' dediği Hatay'ın kurtuluş günü. Hatay 85 yıl önce bugün anavatana katıldı. Ve o süreçte çok az bilinen bir olay oldu.

10 Haber'den Olkan Özyurt, Murat Bardakçı'nın 'Makbule' kitabında yer alan ilginç bir olayı anlattı.
Özyurt, 85. yıldönümünde bir Hatay sırrı: Makbule Hanım ve Sabiha Gökçen Atatürk’ün emriyle o gün neden hapse girdi?" başlıklı yazısında Atatürk'ün sinirlendiği olayı yazdı.

Özyurt'un, Bardakçı'nın kitabından aktardığı ilgili bölümler şöyle:

Olayın kahramanları Atatürk’ün kardeşi Makbule Hanım, manevi kızı Sabiha Gökçen ve Kurtuluş Savaşı komutanlarından General Kazım İnanç’ın eşi Semiha Hanım.

Olay yeri Ankara’da Ulus’taki şehrin ilk modern restoranlarından Karpiç Lokantası. Atatürk Fransız Büyükelçisi M. Ponsot’nun orada yemek yediğini öğrenir ve Makbule Hanım, Sabiha Gökçen, Semiha Hanım, Kılıç Ali, Müştak Bey’in aralarında olduğu bir ekiple lokantaya gider.

Yemekte konu Hatay meselesinden açılır. Uzun uzun konuşulur ve Atatürk’ün yanında oturan Makbule Hanım ansızın “Hatay’da evlatlarımız ecnebi işgali altında ve ızdırap içinde kıvranırken sizin burada ne işiniz var ağabey” diye bağırır, çantasından çıkardığı silahı tavana doğrultup üç el sıkar. Sabiha Gökçen de katılır, “Biz gençler gerekirse bu işi silahla hallederiz” der, o da silahını ateşler.

Atatürk bu fevri harekete çok sinirlenir, “Burada polis yok mu” diye bağırır. Salonda bulunan Emniyet Genel Müdürü Şükrü Sökmensüer’e bakar. O da Ankara Emniyet Müdürü Sadri Aka’yı çağırıp işlem yapmasını emreder. Makbule Hanım, Sabiha Gökçen ve Semiha Hanım hemen gözaltına alınır. Mahkemeye çıkartılır, tutuklanırlar. İfadelerinde bu eylemi milli hislerle yaptıklarını söylerler.

Kız kardeşinin, manevi kızının, çok güvendiği general Kazım İnanç’ın eşi Semiha Hanım’ın tutuklanmasından memnundur sanki Atatürk. Hiç istifini bozmaz. Arkadaşlarıyla yemeğine devam eder. Şafak söktükten sonra yanındakilerle birlikte cezaevine gider, üç kadının da tahliye edilmesini sağlar. Sonra da Makbule Hanım ve Sabiha Gökçen’le Çankaya Köşkü’ne dönerler.

Türkiye Haberleri