Örnek olarak üretilen ve şifalı bir bitki olduğuna dikkat çekilen karabuğday hasadı başladı. Sinop Valiliği tarafından yapılan duyuruda Sinecan köyünden Prof. Dr. Emin Kuru tarafından üretilen karabuğdayın hasat etkinliğinin yapıldığı duyuruldu.
Vali Mustafa Özarslan, Karabuğdayın iklime uygun ve ekonomik değerinin yüksek olduğunu ifade etti.
Amansız hastalıklara şifa getirdiğine inanılan bitkinin önemine dikkat çeken Özarslan şunları söyledi:
"Özellikle tohumlarından elde edilen un glütensiz olduğundan çölyak hastaları için çok büyük önem arz etmektedir. Arıcılıkta da kullanılabilen önemli bal bitkilerinden olan karabuğday, birçok yemeğin yapımında da kullanılmaktadır."
DAR GELİRLİ ÇİFTÇİLER DE EKİM YAPACAK
Karabuğday'ın sadece belirli yerlerde değil tüm dar gelirli çiftçiler için de kullanılacağını aktaran Vali Özarslan elde edilecek ürünlerin Sinop mantısı için de kullanılacağını ve karabuğdayın Sinop mantısı adı altında bir marka haline geleceğini söyledi.
100 DEKARLIK ALANDA ÜRETİM HEDEFLİYORUZ
2024'te 3 farklı rakımda denenen karabuğday tarımının Sinop'ta başarıya ulaştığını belirten Özarslan, "2025 yılı üretim sezonunda yaklaşık 100 dekarlık alanda üretim yapmayı hedefliyoruz. Karabuğday üretimi ilimizin tarım sektörüne önemli katkı sağlayacaktır. Değerli üreticilerimize, çiftçilerimize ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüze teşekkür ediyorum." diye konuştu.