Sinop'taki Lakerda Festivali'nde en lezzetli lakerdalar seçildi

Sinop Belediyesi ve Sinop Kültür ve Turizm Derneği tarafından bu yıl 5’incisi düzenlenen Lakerda Festivali'nde en lezzetli lakerdalar belirlendi.

Sinop'taki Sabahattin Ali Kültür Merkezi’nde düzenlenen yarışmada, jüri üyeleri tadım yaparak en lezzetli lakerdaları belirlemeye çalıştı. Torik, palamut gibi balıkların dilim dilim kesilerek salamura edilmesiyle yapılan lakerdaların yarıştığı programda renkli görüntüler oluştu. Birbirinden lezzetli lakerdaların tanıdımını yapan jüri üyeleri verdikleri puanlar ile yarışmanın dereceye giren isimlerini belirledi. Puanlamaya göre Lakerda festivalinde en iyi lakerdayı yapan Ali Dizdaroğlu olurken, ikinci Özgür Demirci , üçüncü ise Fatih Türe seçildi.

Yarışmada üçüncü olan Fatih Türe ödülünü Sinop Kültür ve Turizm Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Saim Gürbüz'den aldı. İkinci Özgür Demirci ödülünü Sinop Belediye Başkanı Metin Gürbüz verdi, birinci Ali Dizdaroğlu ise ödülünü Vali Yardımcı Taner Bolat'tan aldı.

İyi Lakerda Nasıl Yapılır?

  1. Gövde kısmını çıkarttığınız balığı 3 eşit parçaya bölün ve omurgasındaki ilik kısmını bir dal ya da süpürge parçasıyla iyice temizleyin. Ardından balıkların iç kısmında bulunan koyu kahverengi parçayı sivri uçlu bir bıçakla üçgen şeklinde keserek çıkartın.

  2. Hazırladığınız balıkları tuzlu ve buzlu suda 4 saat bekletin, her saat başı suyunu değiştirin. Böylece balık içindeki kanı tamamen atmış olacak.

  3. Balıkları sudan çıkartın ve kuruması için kağıt havlunun üzerine yayın, bu şekilde 4-5 saat bekletin ve tamamen kurumalarını sağlayın.

  4. Cam ya da plastik bir kavanozun dibine yarım santim yüksekliğinde kaya tuzu serpin.

  5. Balıkların beyaz kısımları tuza değecek şekilde yan yana ve sıkı sıkıya yerleştirin. Üstlerine defne yaprakları ve tane karabiber serpiştirip, tekrar tuzla kaplayın.

  6. Bu şekilde tüm balıkları kavanozlara yerleştirin. Ardından kavanozun içine, balıkların üstüne bir ağırlık yerleştirin( bir taş ya da mermer parçası), ağırlığın üstüne de bir tahta parçası yerleştirin ve kavanozun ağzını temiz bir bezle kapatın.

  7. Kavanozları bu şekilde, güneş görmeyen serin bir yerde yaklaşık 20 gün bekletin.

  8. Bekleme süresinin sonunda, balıkları nazikçe tuzdan çıkartın ve derisini nazikçe ayırıp dilimleyin.

  9. Dilimlediğiniz parçaları soğuk su dolu bir kabın içine alın ve 2-3 saatte bir suyunu değiştirerek bir gece boyunca buzdolabında bekletin. Böylece balıklar fazla tuzu atmış olacaklar.

  10. Ertesi gün balıkları sudan çıkartın ve zeytinyağı dolu bir kaba yerleştirin ağzını kapatın ve buzdolabında saklayın.

  11. Bu şekilde hazırladığınız balıklar buzdolabında zeytinyağının içine yaklaşık 1 hafta durabilir ancak daha uzun süre saklamak istiyorsanız, 5 litre suya 750 gram kaya tuzu atarak bir salamura suyu hazırlayın ve balıkları bu suyun içinde bekletin. Servisten önce aynı şekilde suda bekleterek fazla tuzunu alın ve o şekilde servis edin.
    Kaynak tarif: yemek.com

Türkiye Haberleri