SİNE-İ MİLLET NEDİR?
Sine-i Millete dönmek, Türkiye siyasi tarihinde siyasi temsil meşruiyetini yitirdiği düşünülen TBMM'den çekilerek siyasete halk içinde devam etmek anlamında kullanılan ifadedir.
İfade, Türkiye siyasi tarihinde çok partili dönem geçişle birlikte kullanılmaya başlanmıştır.
Türkiye tarihinde her dönemde birçok siyasetçi tarafından dile getirilmiş olsa da fiili olarak şimdiye kadar herhangi bir siyasi parti tarafından uygulanmamıştır.
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK
Türk siyasal hayatında bilinen ilk sine-i millet girişimi Mustafa Kemal Atatürk'ün Millî Mücadele sırasında İstanbul Hükümeti tarafından başkente çağırılması üzerine askerlik vazifesinden istifa etmesiyle başlamaktadır.
siyasette muhalefetin iktidara karşı son ‘silahı' "Sine-i millet," olarak tanımlanır.
KEMAL KILIÇDAROĞLU'NUN AÇIKLAMASI
Eski CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu açıklamasında:
''Saray ve kullanışlı aparatlarından kurtuluşumuzun tek yolu: Sine-i Millettir.
Halkın helal oylarıyla seçilmiş bir siyasetçiye yapılan hiçbir hukuksuzluğu ve kayyum garabetini kabul etmiyoruz." dedi.
PEKİ NASIL UYGULANIR?
Anayasa, sine-i millet kararının uygulanabilmesi için TBMM Genel Kurulu'nun onayını şart koşuyor. Anayasa'nın 84'ncü maddesi, milletvekili istifasının Genel Kurul'da kabul edilmesini öngörüyor. Madde şöyle, "İstifa eden milletvekilinin milletvekilliğinin düşmesi, istifanın geçerli olduğu TBMM Başkanlık Divanınca tespit edildikten sonra, TBMM Genel Kurulunca kararlaştırılır."