TÜİK'in verilerine göre, yıllık enflasyon yüzde 44,38, aralık ayı enflasyonu yüzde 1,03 olarak açıklandı. Ünlü ekonomist Şenol Babuşçu, TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamlarını Halk TV ekranlarında değerlendirdi ve konuya ilişkin, “Tarihi fark oluştu. TÜİK ile İTO’nun arasında yüzde 70’lik bir fark var. Yüzde 70 daha düşük TÜİK’in rakamlar. Memur maaşlarını ve emekli maaşlarını etkilediği için önemli bir fark. İsyan etmeleri, emeklilerin veya memurların son derece normal.” ifadelerini kullandı.
“TABLO VAHİM BİR DURUMU GÖSTERİYOR”
Babuşçu, kök aylığı 11 bin TL olan emeklilerin zam farklı alamayacağını yansıtan grafiğe ilişkin ise, “Tablo vahim bir durumu gösteriyor. Özellikle 11 bin liranın altında alanlar zaten zam alamıyor görünüyor. Bunun tek çözümü, daha önceki dönemlerde yapıldığı gibi en düşük taban aylığının belirlenmesi.” ifadelerini kaydetti ve bu durumda taban aylığın belirlenip taban aylıktan ödeme yapıldığını belirtti.
“Şu an 12 bin 500’dü taban aylık, yeni yapılan zamlarla aynen yansıtmanın yanı sıra ben hükümetin bu durumu görerek 15 bin lira taban aylığı belirleyeceğini düşünüyorum. Yani taban aylığı 12 bin 500 liradan 15 bin liraya çıkacak.” açıklamasında bulunan Babuşçu, "11 bin liranın altında maaş alanlar, 15 bin lira olarak maaşlarını alacaklar. Bu benim tahminim tabi ki.” açıklamasını yaptı.
“EMEKLİNİN BUNU ÖDEME ŞANSI YOK”
Kira artış oranları hakkında da değerlendirmelerde bulunan ünlü ekonomist, “Eğer emeklimiz kirada oturuyorsa, kira artış oranına yüzde 58,21 zam yapıldığında emeklinin bunu ödeme şansı yok. Emeklinin ödeyeceği rakamlar değil. Sadece kirada değil, diğer bazı kalemleri de verebiliriz, onlar da çok enteresan. Eğitimde yüzde 92 artış var, yüzde 69 konut fiyatlarında artış var.” ifadelerini kaydederek gıdada yüzde 63 artışın meydana geldiğini ifade etti ve “Bu rakamlar ciddi boyutta emeklinin karşılayacağı rakamlar değil” ifadesini kullandı.
“Mehmet Şimşek’in yaptığı programın, rasyonel ekonomi politikasının temel olarak altında kalanlar, ezilenler; bir asgari ücretliler, iki emekliler, üç memurlar, dört diğer sabit gelirliler. “ söyleminde bulunan Babuşçu, “Bunlar rasyonel ekonomi politikası olarak 18 aydır uygulanan programın altında kalanlardır.” ifadelerini kaydetti.
2025 yılında da bu uygulamaların devam edeceğine işaret eden Babuşçu, “Aynı şekilde, fakir dediğimiz kesim dediğimiz, düşük gelirli kesim dediğimiz bölümler programın yükünü çekmeye devam edecektir.” ifadesini kullandı.