Karen Kahramanmaraş Elektrik Üretim A.Ş. adlı firma, İzmir'in Seferihisar İlçesi'ne bağlı kırsal Orhanlı Mahallesi'nin Gökçam Mevkii'nde 12 jeotermal kuyu açıp, jeotermal kuyuları açarak jeotermal enerji santrali (JES), güneş enerji santrali (GES) ve rüzgar enerji santrali (RES) projeleri yürütmek için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na başvurdu.
Son derece verimli toprakların bulunduğu bir vadide kurulmak istenen bu projelere bakanlıktan 'ÇED gerekli değildir' kararı çıktı. Ancak, organik tarımın yoğun olduğu bölgede yapılmak istenen bu faaliyet, Orhanlı köylüsü ve çevrecilerin yoğun tepkisini çekti.
protesto eden köylülere; İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin de destek verdi. 'ÇED gerekli değildir' kararının mahkemece iptal etmesine rağmen, Orhanlı'da yapılmak istenen halk katılım toplantısına köylü ve çevreciler tepki gösterdi. Toplantı iptal edilmek zorunda kaldı.
200 yıllık zeytinlikleri kestiler
Toplam 99 köylünün başvurusunu dikkate alan İzmir 3. İdare Mahkemesi, organik tarım ve erkence zeytinin önemli merkezlerinden Orhanlı'ya geri dönüşü mümkün olmayan zararlar vereceğini belirttiği projeye ilişkin 'ÇED Gerekli Değildir' kararını iptal etti. Ancak, mahkeme kararına rağmen, yasaya aykırı şekilde faaliyetine devam eden firmanın bölgedeki en az 200 yaşındaki 21 zeytin ağacını kestiği tespit edildi.
Zeybekli protesto gösterisi
Tüm bu yaşananların gölgesinde, Orhanlı'da bugün 'Halk Katılım Toplantısı' yapmak isteyen şirket yetkilileri, köylüler ve çevrecilerin tepkisiyle karşılaştı. 'Orhanlı sahipsiz değildir' sloganları atıp pankart açan köylüler, Orhanlı'da jeotermal ve enerji faaliyeti istemediklerini dile getirdi. Zeybeklerin de gösteri yaptığı renkli protestonun ardından halk katılım toplantısı iptal edildi.
Soyer: Takipçisi olacağım
Orhanlı köylüsüne İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin ve çok sayıda çevreci de destek verdi. Başkan Tunç Soyer, şöyle konuştu:
"Orhanlı, İzmir’imizin üreterek yaşayan ve doğal güzellikleriyle ön plana çıkan son derece değerli bir köyü. Bölgede iklim kriziyle uyumlu kadim üretim yöntemleri binlerce yıldır kesintisiz olarak uygulanıyor. İzmir Yarımadası’na özgü erkence türü zeytin ağaçlarından elde edilen zeytinyağıyla dünyanın en kaliteli zeytinyağlarından birisi yine Orhanlı’da üretiliyor. Jeotermal enerji çalışmaları, İzmir’imizin doğal ve kültürel güzellikleriyle dolu Orhanlı köyüne zarar vermemeli. Orhanlı köylümüzün jeotermale karşı sürdürdüğü haklı mücadelenin yanında yer alarak sürecin takipçisi olacağım.”
Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin ise “Orhanlı köyünün jeotermal enerji santrallerine karşı vermiş olduğu mücadeleyi en başından beri destekliyor, süreci takip ediyorum. İlçemizin bu güzide köyü, organik tarımıyla bütün Türkiye’ye gıda sağlıyor. Burada insanlar geleceklerini, çocuklarının yaşam hakkını, zeytin ağaçlarını korumak için bir arada. Orhanlı köylüsünün yanında yer alarak bu mücadeleyi desteklemeye devam edeceğim” diye konuştu.