Ramazan ayı dönemi içinde kişiler çeşitli nedenlerden dolayı seyahat halinde olabilir. Mesleği şoförlük olan ya da iş için şehirleri gezen birisi oruç tutma konusunda tereddüt edebilir. Eğer ramazan günlerinde evinizden farklı bir şehirde ve evde 15 gün geçirecekseniz; ve bulunduğunuz şehirden 90 km uzağa gidecekseniz; daha sonra tutmak üzere seferi orucunu kazaya bırakabilirsiniz. Ramazan'da yolculuğa çıkanlar oruçla ilgili ayrıntıları merak ediyor. Vatandaşlar seferiyken oruç tutulup tutulmayacağını araştırıyor. Seferi ne demek? Nasıl seferi olunur? Seferiyken oruç tutulur mu? En az kaç kilometreyle olunur?
SEFERİ NE DEMEK?
Kişinin herhangi bir nedenle ikamet ettiği yerden kalkıp başka bir yere gitmesi veya gitmek için yola koyulması seferi olarak tanımlanıyor.
İslam dininde, oturduğu yerden 90 kilometre uzaklığa giden bir kişi "Seferi" sayılır ve en az 90 kilometre uzaklıktaki bir yere uçakla, arabayla, gemiyle ya da herhangi bir ulaşım aracıyla yaptığı yolculukta oruçtan muaf tutulur ve farz değildir.
EN AZ KAÇ KİLOMETREYLE SEFERİ OLUNUR?
Ramazan’da sefer mesafesi (en az 90 km.) bir yere gitmek için yola çıkacak olan kimse, geceden oruca niyet etmeyebilir. Fakat niyet ettikten sonra gündüzün yolculuğa çıksa bu yolculuk esnasında meşru başka bir mazereti bulunmazsa orucunu bozmamalıdır. Başlanan bir ibadetin mazeret yoksa tamamlanması gerekir. Sefer bir mazeret olduğu için, eğer orucunu seferîliği başladıktan sonra bozarsa kendisine keffâret gerekmez, sadece kaza gerekir. (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 402-405). Hz. Peygamberin (s.a.s.) Mekke’nin fethi için sefere çıktığında oruçlu iken, Kadîd denilen yere varınca orucunu bozması (Buhârî, Savm, 34; Müslim, Sıyâm, 88) savaş şartlarının gereği olarak değerlendirilebilir.