Şaşkına çeviren iddia... Hastane bu yüzden mi yandı?

Taksim İlkyardım Hastanesi'nde çıkan yangının nedeniyle ilgili çarpıcı bir iddia ortaya atıldı. İddiaya göre bir kişi alev alan su ısıtıcısını camdan dışarı atınca bina alev almış.

Dün akşam saatlerinde, Gaziosmanpaşa'daki Taksim İlkyardım Hastanesi'nde çıkan büyük yangının nedeni belli oldu. Posta'da yer alan iddiaya göre bir kişinin alev alan su ısıtıcısını camdan dışarı atması sonucu dış cephe tutuştu ve alevler birden bire tüm binayı sardı.

İTFAİYE: DIŞARDAKİ TAHRİBAT DAHA FAZLA

Gaziosmanpaşa İtfaiye Grup Amiri Abidin Vişne yangınla ilgili açıklamalarda bulundu. Alevlere 80 itfaiye aracı ve 200 itfaiye personeliyle müdahale edildiğini söyleyen Vişne, "İçeride daha çok ofis kısımlarında sıkıntı var. Yataklı yerlerde yanma yok. İçeride ciddi bir tahribat yok. Dışarıdaki tahribat çok daha fazla" ifadesini kullandı.

'ÇÖKME TEHLİKESİ YOK'

"İhmal olup olmadığı araştırmalar sonucunda netleşecek. Şu anda da çökme tehlikesi yok" diyen Abidin Vişne, "Dış cephede kullanılan malzemelerin kaliteli mi değil mi onu şuanda söylemek çok doğru olmaz.İncelemeler sonucunda ortaya çıkacak. Genel olarak baktığımızda dış cephede kullanılan kaplama malzemelerin yanmaya mukavemetli olması lazım" diye konuştu.

2 PARÇA DÜŞTÜ

Vişne'nin bu açıklamasından sonra incelemeler sürerken rüzgarın da etkisiyle dış cephe kaplama malzemeleri bir bir düşmeye başladı. Kopan parça klimaya çarparken, küçük çapta patlama meydana geldi. Patlama sonrası klima gazı dışarı çıkarken, küçük çapta panik yaşandı. Binadan parçaların kopmaya devam ettiği görülürken, hastaneye kimse yaklaştırılmıyor.

“YAPILAN BAŞTAN SONA YANLIŞLIK”

İZODER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ertuğrul Şen Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çıkan yangınla ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Ertuğrul Şen, “Tepeden aşağı yanlışlarla dolu bir yer izliyoruz. Baştan aşağı yanlış bir uygulama. Sistem yanlışlığı var, malzemeler yanıcı. Bunları bile bile böyle bir uygulamanın yapılması büyük talihsizlik” diye konuştu.

Şen konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Duvarın üzerine yapıştırma ile arada boşluk bırakılıp, son kat kaplama ile giydirme cephe yapılırsa buna bugünkü mevzuatta izin vermiyor. Dolayısıyla yapılan baştan sona yanlışlık. Arkada kullanılan yalıtım malzemesi izin verilmeyen bir yalıtım malzemesi. Son kat kaplama olarak gördüğünüz bu sarı renkli olan da yanıcı bir malzeme. Bu tür giydirme cephelerde bu tür malzemelere kullanım izni verilmez. Yasak. ‘Bunun denetimi var mı?’ diye soracaksınız, konunun ilgilileri sorumluları bu konuya cevap verecek. Bence izin verilmemeliydi. 2011’de de biz bunu doğru olmadığını ifade etmiştik. Malzemeler yanıcı malzemeler. Kullanılmaması gereken yerde kullanılmış ancak son kat kaplama, açık renkli olan, bu da yanıcı. Yanıcı olmaması lazım.”

“MANTOLAMANIN BUNUNLA HİÇBİR ALAKASI YOKTUR”

“Bugün binalarda kullandığımız mantolamanın bununla hiçbir alakası yoktur” diyen Şen, “Mantolama direkt duvara yapıştırılır ve üzeri sıvanır yanmaz bir şekilde. Bunun detaylarına yönetmelik öngördüğü bazı şeyler var. Örneğin, 28,5 metre altı veya üstü diye. Galiba burası 28,5 metreden çok daha yüksek. Bunlar zaten hiç dikkate alınmadan yapılmış bir uygulama. Talihsiz bir uygulama. Bunu ifade etmek gerekir” diye konuştu.

Türkiye Haberleri