İletişim Başkanı Fahrettin Altun, “Ortak güvenliğe duyduğumuz bağlılığımız değişmeyecektir. NATO ideallerine ve devam etmekte olan misyonlarına inanıyoruz” dedi.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın karşılıklı açıklamalarıyla gündemin üst sıralarına taşınan bir ‘kriz’ halini alan NATO tartışması üzerine Saray’dan ‘bağlılık’ mesajı geldi.Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, 4 Aralık'ta gerçekleştirilecek olan NATO zirvesi öncesinde “NATO ideallerine ve devam etmekte olan misyonlarına inanıyoruz” açıklaması yaptı.
Türkiye, son olarak S-400 alımı, Libya ile deniz yetki alanı anlaşması ve Barış Pınarı Harekatı üzerinden NATO ile gerginlik yaşıyordu. Batı’da, Türkiye’nin NATO’daki yerinin sorgulanması sonuçları da doğuran bu gerginliklerin üzerine Saray’dan dikkat çeken bir ‘bağlılık mesajı’ geldi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Türkiye’nin 70 yıla yakındır Batı için vazgeçilmez bir müttefik olduğunu ve olmaya da devam ettiğini söyledi.
"Komünizmin yayılma hedefini engellemede Türkiye tarihi bir rol oynadı"
Altun, şunları yazdı:
“Türkiye 1952 yılında NATO’ya katılmış ve ittifakın güvenliği adına on yıllardır dünyada birçok kritik misyonda görev almıştır. NATO’nun kuruluş amacı, İkinci Dünya Savaşı sonrası zayıflayan özgür Avrupa ülkelerini Sovyetler Birliği’nden korumaktı. Daha genel anlamda ise NATO, komünizmin yayılmasını önlemek üzere hareket etmiştir. Bu iki hedefin de gerçekleştirilmesi noktasında Türkiye hayati bir rol oynamıştır” dedi.“NATO üyelerinin güvenliği, Doğu ile Batı arasındaki köprünün yanı sıra Karadeniz’e giden yolların kontrol altına alınmasıyla da yakından bağlantılıdır. Türkiye’nin Batı’nın tarafında yer alması, bu hedeflerin gerçekleştirilmesini de sağlamaktadır” diyen Altun, şöyle devam etti:
"Bağlılığımız değişmeyecek"
“Coğrafyamıza, kültürümüze ve ortak güvenliğe duyduğumuz bağlılığımız değişmeyecektir. Türkiye, NATO’daki en büyük ikinci orduya sahip ülkedir. Türkiye, savunma konusunda her yıl Fransa ve Almanya gibi büyük güçlere kıyasla daha fazla harcama yapmaktadır. Aynı zamanda NATO’nun savunma harcaması konusunda üye ülkelere yönelik GSYH’nin yüzde 2’si hedefine yaklaşan birkaç ülkeden biri Türkiye’dir. Türkiye’nin NATO’ya uzun süredir ve derinden sürdürdüğü bağlılık, Avrupa’yı korumuş ve ortak güvenliğimizi geliştirmiştir. NATO ideallerine ve devam etmekte olan misyonlarına inanıyoruz; aynı zamanda örgütün ortak güvenliğimiz ve geleceğimiz açısından oynadığı rolün sağlam bir şekilde masaya yatırılması gerektiğini de savunuyoruz.”