Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu Üyesi ve İstinye Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, "Suriye'de anayasa çerçevesinde yapılan seçimden sonra Türkiye ile iki komşu devlet olarak yeniden ilişkilerini normalleştirme sürecine geçecektir.’’ dedi.
Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, Suriye'deki gelişmeleri değerlendirdi. Trump'ın önerdiği güvenli bölgenin PKK üyelerinin koruduğu için kabul edilemeyeceğini söyleyen Prof. Dr. Caşın, ABD'nin Suriye'den çekilmeyeceğini ve gizli bir ajandası olduğunu belirtti. Türkiye'nin Fırat’ın doğusuna güvenli bölge harekatı yapacağını aktaran Prof. Dr. Caşın, Suriye için orta vadede Esad ile yakınlaşma olabileceğini ifade etti.
ABD'NİN GİZLİ AJANDASI VAR, TÜRKİYE İLE PAYLAŞMIYOR
ABD'nin Suriye'den çekilmeyeceğine dikkat çeken Prof. Dr. Caşın, "Washington’un bazı müttefik askerlerini güvenli bölgeye davetinin, Suriye ve Irak’tan geri çekilme açıklamalarının aslında taktiksel oyalama maksatlı dolduğunu düşünüyorum. Buradan şunu anlıyoruz ABD'nin gizli bir ajandası var ve bunu Türkiye ile paylaşmıyor. Türkiye'de bunu kabul etmiyor" diye konuştu.
SURİYE OPERASYONU YAPILACAK
Türkiye'nin bölgede var olan PKK'yı yok etmedikçe huzur bulmayacağını belirten Prof. Dr. Caşın, "Türkiye askeri hareket yapacak ve şu anda sınırda 75 bin Türk askeri bekliyor. Bu operasyonu yapmakta Türkiye kararlı çünkü yapmadığımız takdirde bölgede terör tekrar canlanacaktır. Bütün dünya şunu bilsin, Türkiye burada PKK terör örgütünü yok etmedikçe istikrarlı bir huzur bulamayacaktır. Benim tahminim Rusya'nın siyasi ve askeri desteğiyle Türkiye bu operasyonu yapacaktır. Rusya destek vermese bile Türkiye egemen bir devlet olarak sınırlarını tehdit eden terör örgütüne karşı meşru müdafaa hakkını kullanmak durumundadır, bu bir beka meselesidir " ifadelerini kullandı.
"ORTA VADEDE ESAD İLE YAKINLAŞMA OLABİLİR"
Türkiye'nin Suriye'de çözüm olması için elinden geleni yaptığını söyleyen Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, "Şam’ın tutumuna bağlı olarak Adana Mutabakatı’nın yeni politikanın sahadaki hukuken meşru ilk adımı olabileceğini ancak Şam’ın Halep veya İdlib’e karşı askeri harekattan mutlaka geri adım atması gerektiğini düşünüyorum. Türkiye'nin diğer devletlerden farklı olarak Suriye'nin toprağında gözü yok, güçlü, demokratik, hür bir Suriye istiyor. Bunun için belki Esad rejimiyle birtakım yakınlaşmalar olabilir. Böyle bir yakınlaşma ben orta vadede bekliyorum. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bunun mesajlarını verdi. Tabi Şam rejimiyle yakınlaşma geçmişte işledikleri savaş suçlarının kabulü manasına gelmez. Türkiye'nin duruşu bellidir ve rotasını değiştirmemiştir. Suriye'de anayasa çerçevesinde yapılan seçimden sonra Türkiye ile iki komşu devlet olarak yeniden ilişkilerini normalleştirme sürecine geçecektir.’’ dedi.