Salgında özel okulların fiyatları yüzde 25 arttı

Özel okullar pandemi sürecinde vermedikleri hizmetlerin parasını almaya devam etti. Velilere herhangi bir iade ise yapılmadı. Özel Okul Velileri Platformu Sözcüsü Özkan “Haksız yere zenginleştiler” dedi.

Koronavirüs nedeniyle okulların tatil edildiği 16 Mart 2020 tarihinden bu yana ağırlıklı olarak uzaktan eğitim veren özel okulların velileri, yararlanmadıkları hizmetlerin parasını ödemeye devam ediyor. Pandemiyi fırsata çeviren özel okullar uzaktan eğitim gerçekleştirirken, bu süreçte tavan olarak yüzde 24,7 zam açıkladı. Veliler ise okulların hiçbir imkânından yararlanmadığı halde karşılaştıkları fahiş ücretleri ödedi. Öte yandan ücretlere ilişkin çoğu okuldan herhangi bir iadesi yapılmadı. Her fırsatta özel okullara göre hareket eden Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) da bu süreçte velilerin sesine kulak tıkadı.

Hiçbir iade alamadık

Birgün'den Meral Danyıldız'a konuşan Özel Okul Velileri Platformu Sözcüsü Özgür Özkan, pandemiyle geçen bir yılı aşkın süreyi değerlendirdi. “Zaten sosyal imkânlar nedeniyle tercih ettiğimiz özel okullarda kullanmadığımız hizmetlerin parasını ödedik” diyen Özkan, özel okulların pandemi döneminde kârına kâr kattığını söyledi. Alınan her kararın özel okulların lehine olduğunu kaydeden Özkan, “Uzaktan eğitimde herhangi bir fayda sağlanmadığı için iade taleplerimiz oldu. Okulların elektrik, su gibi giderleri azaldı; hem de açıklanan Kısa Çalışma Ödeneği’nden (KÇÖ) faydalandılar. Bir özel okulun en büyük gideri personel maaşları. KÇÖ sayesinde bunların yüzde 60’ı karşılandı. Yani toplam giderlerinin yüzde 60’ı oranında destek almış oldular. Buna rağmen bize hiçbir iade yapılmadı. Veliler tam ücret ödemeye devam etti. Uzaktan eğitimde indirim vaadi vardı. Bakan Selçuk da takipçisi olacağını söylemişti. Ama kimse ne takipçisi oldu ne de sonuç çıktı. Devlet KDV indirimi açıkladı ama birçok okul iadesini yapmadı, öteledi. Buradaki haksızlıklar, denetimsizlikler özel okulların zenginleşmesine yol açtı. Velilerden yüzde 25’lerde zamlı ücretler aldılar. Söylediklerimiz denetlenmiyor, ilgilenilmiyor” dedi.

Farklı hizmet görmedik

Özel okulların eğitim emekçilerinin maaşlarıyla da kâra geçtiğini ifade eden Özkan, öğretmenlerin üzerinde sözleşme baskısı olduğunu belirtti. Bu süreçte adeta ticarethane gibi işletildiğini dile getiren Özkan, “Aldıkları öğretmenlerin de eğitim kalitesinden ziyade maaşları önemli. Çünkü okulların bakış açısı tamamen ticari. Bir devlet okulundaki öğretmenin uzaktan müfredat aktarmasıyla özel okuldaki bir öğretmenin müfredatı aktarması arasında bir fark yok. Biz bu dönemde devlet okullarından farklı bir hizmet almadık. Özel okulların varlığı üzerine kurulmuş bir sistem meydana geldi. Biz veliler ise sesimizi hiçbir şekilde duyuramadık. Hem fahiş zamlarla ödemeler yaptık, hem giderleri azaldı, hem almadığımız hizmetleri zorunlu olarak ödedik, hem de KÇÖ’den faydalandılar” şeklinde konuştu.

***

Zorunlu uygulamalara son verilmeli

Özel okul velilerinin taleplerinden bazıları ise şöyle:

• Tavan zam oranlarının belirlenmesinde yıllık tüfe artış oranıyla sınırlandırılmalı.

• Uzaktan eğitim döneminde kullanılmayan yemek, servis gibi durumların iadeleri hızla ve tek seferde yapılmalı.

• Her eğitim öğretim yılı başında fahiş fiyatla sunulan ve alınması zorunlu tutulan kitap, kırtasiye gibi eğitim materyalleri makul şekilde fiyatlandırılmalı, zorunluluk uygulamasına son verilmeli.

• Nakiller, telafi eğitimleri, uzaktan ve yüz yüze eğitim gibi bakanlık kararları özel okul çıkarları ve kayıt yenileme dönemlerine göre gözetilmemeli.

• Uzaktan eğitime uygulanacak indirim oranı, günlük/haftalık ders saatleri ve süreleri, materyalleri, uygulanacak platform ve eğitim yaklaşımı gibi detaylar netleştirilmeli.

• Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği ihlal edilerek kayıt koşulu olarak dayatılan zorunlu yemek hizmeti uygulamasına karşı gerekli denetim ve cezalandırmalar uygulanmalı.

Türkiye Haberleri