Mitrofanova, Sputnik'e yaptığı açıklamada Ayasofya kararına ilişkin şöyle konuştu;
“Bana kalırsa her şey öncelikle de Türkiye yönetiminin İslam dünyasına liderlik etme, kültürel düzenleme üzerinden yeni bir Osmanlı İmparatorluğu yaratma hırsıyla bağlantılı.
Bu çok yönlü bir soru. Bu kararın alınmasında iç politikanın büyük etkisi ve ayrıca bu konudaki fikirlerin göz ardı edilmesi söz konusu. Birçok ülke, öncelikle de Hristiyan ülkeler, bu adımı atmama çağrısında bulundu. UNESCO da (Cumhurbaşkanı Recep Tayyip) Erdoğan’a çağrı yapmıştı. Ancak elbette bu Türkiye’nin kendi iç meselesi. Buna karışamayız. Bu arada Ayasofya müzeyken, 1991 yılından beri cami olarak faaliyet gösteriyordu, sadece bu konuda kimse bir ilanda bulunmamıştı.
Konuyu dramatize etmek istemem. Bana kalırsa her şey öncelikle de Türkiye yönetiminin İslam dünyasına liderlik etme, kültürel düzenleme üzerinden yeni bir Osmanlı İmparatorluğu yaratma hırsıyla bağlantılı. Bugün Türkiye yönetiminin mantığında bunların hepsi var, buna şaşırmıyorum. Ancak Ayasofya insanlar için erişilebilir olmaya devam edecek. Erdoğan’ın Ayasofya ziyaretinin herkese ücretsiz olacağı açıklaması da ayrı mesele, nihayetinde her yıl müzenin ziyaret edilmesinden 52 milyon dolar kazanıyorlardı."