Rusya silah ve teknoloji şirketi Rostek’in Genel Müdürü Sergey Çemezov, Türkiye ile S-400 füze sistemlerinin sevkiyatına ilişkin kontratın değerinin iki milyar doları geçeceğini söyledi. NATO'nun ise bu alıma tepki gösterdiği ve S-400 füze sisteminin NATO ortak savunma sistemine entegre edilmesine ayak dirediği biliniyor.
RUSYA: TÜRKİYE İLE S-400 ANLAŞMASININ DEĞERİ 2 MİLYAR DOLARI AŞACAK
Çemezov, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Türkiye ile S-400 anlaşmasının değeri 2 milyar doları aşacak" dedi.
Daha önce bu yılın temmuz ayında Rus basınında çıkan haberlerde de anlaşma tutarının 2,5 milyar dolar tutarında olacağı yazılmıştı. Yinre çıkan haberlerde Türkiye’nin iki füze bataryasını önümüzde yıl içinde alacağı, bir füze bataryasının daha üretileceği kaydedilmişti.
RUSYA: KONTRAT İMZALANDI, HAYATA GEÇİRİLECEK
Daha önce Rusya Devlet Başkanı’nın Askeri Teknik İşbirliği’nden sorumlu danışmanı olan Vladimir Kojin, Rusya ve Türkiye’nin S-400 kontratını imzaladıklarını ve bu kontratı hayata geçirmeye hazırlandıklarını söyledi. Türk yetkililer anlaşmanın en önemli noktasının teknoloji ve bilgi transferi olduğunda ısrarlı ancak yine bugüne kadar Rus tarafından sızan haberlerde herhangi bir teknoloji transferinin söz konusu olmadığı da yazılmıştı. Teknik ayrıntılar gizli olduğundan ve anlaşmayla ilgili teknoloji transferi konusunda resmi bir açıklama da olmadığından şimdilik anlaşmanın bu kısmı belirsiz.
NATO'NUN S-400 FÜZE SİSTEMİ TEPKİSİ
Türkiye'nin Rus S-400 füze savunma sistemlerini alması Batı bloku devletlerinde ve NATO'da tepki yaratmış, bu karar alyhine kısmende tehdit kokan açıklamalar yapılmıştı.
NATO Askeri Komitesi Başkanı Petr Pavel, Türkiye için "kararda bağımsızlar ama sonuçlarına da katlanacaklar" demişti.
ABD başta olmak üzere bir takım ülkeler, NATO'yu bahane ederek, sistemlerin birliğe zarar vereceği ve uyumlu olmadığı gerekçesiyle satın alınmasını yanlış olarak değerlendirmişti.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise, Moskova ile yapılan S-400 füze savunma sistemleri sözleşmesini Türkiye'nin ulusal kararı olarak niteledi. Japonya'nın başkenti Tokyo'da dün basın toplantısı düzenleyen Stoltenberg, "Türkiye'nin Rusya ile S-400 anlaşması imzalayarak aldığı yeni hava savunma imkanların yatırım yapma kararı, bu ülkenin ulusal kararıdır" dedi. Bu açıklama biraz daha ılımlı gözükse de daha önceki "Karar sizin ama sonuçlarına da katlanırsınız" şeklindeki tehdit iması içeren açıklamaların etkisini ortadan kaldırmaktan uzak.