Ruslar Antalya'dan Vazgeçti: Artık O Kente Akın Ediyorlar!

Yabancıya konut satışında sert düşüş yaşanıyor. Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte ülkelerden göç edenler Antalya ve İstanbul'a akın ederek konut satışlarında rekor kırılmasına neden oldu. Ancak yabancılara konut satışı bu yılın 6 aylık döneminde yüzde 45 düştü. Ruslar artık Antalya yerine Dubai'yi tercih ediyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, yabancılara konut satışı son dönemde önemli bir düşüş yaşadı. 2023'ün ilk yarısında, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 45,7 oranında azalarak 10 bin 461'e geriledi. Bu durum, Türk ekonomisine önemli bir döviz girdisi sağlayan bu sektörde ciddi endişeleri beraberinde getirdi.

TOPLAM SATIŞTA ANTALYA BİRİNCİ

6 aylık dönemde yabancıların satın aldığı 10 bin 461 konuttan 3 bin 868'inin satışı, Antalya'dan yapıldı. 2022'den bu yana yabancılara en çok konut satışı yapılan il konumundaki Antalya, 2024'ün 6 aylık döneminde de yabancıların en çok konut satın aldığı il oldu. Ocak-haziran döneminde 2'nci sıradaki İstanbul'dan yabancılar toplam 3 bin 606 konut satın aldı. 942 konut Mersin, 248 konut Ankara, 238 konut Yalova, 229 konut Bursa, 182 konut İzmir, 170 konut Kocaeli, 155 konut Muğla, 134 konut Sakarya olarak diğer iller sıralandı.

DÜŞÜŞÜN NEDENİ NE?

Bu düşüşün sebeplerinin en başında yabancıların ikamet almasındaki zorlukları gösteren Helmann Yapı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün, "Burada göçmen ile uluslararası yatırımcının ayrılması gerektiğini düşünüyoruz. Uluslararası yatırımcılara özellikle ikamet verme noktasında birtakım zorluklar çıkartılıyor. İkametini alamadığı, evine su, elektrik ve internet bağlatamadığı, çeşitli hizmetlerden faydalanamadığı için yılın belirli döneminde Türkiye'de kalan yabancılar, artık gelmemeye başladı.

Uluslararası yatırımcı ile düzensiz göçmenleri ayırabilirsek ve uluslararası yatırımcıların bürokratik işlemlerini hızlandırırsak bu durum tekrar pozitif katkı sağlayacaktır. Düşüşteki önemli nedenlerden biri de yüksek fiyatlar. Konut fiyatlarının hem TL hem de dolar bazında çok hızlı yükselmesi nedeniyle Türkiye yatırımcılar için eskisi kadar avantajlı değil. Şu anda kurun değerinin de düşük kalması nedeniyle yabancı yatırımcılar başka ülkelere kaymaya başladı. Mesela İstanbul'un Güngören, Bağcılar, Esenler gibi ilçelerinden konut satıp İspanya ve ABD'nin öne çıkan bölgelerinden daire alabilirsiniz" dedi.

Türkiye Haberleri