Antalya'nın Konyaaltı ilçesinde, Milli Eğitim Müdürlüğü'nün başlattığı inceleme sonucunda iki kaçak Rus okulunun faaliyette olduğu tespit edildi. Okulların, resmi kayıt veya ruhsata sahip olmadığı öğrenildi. Eğitim kurumları, broşürler ve sosyal medya aracılığıyla öğrenci kaydı için reklam yaparken, Türk okullarını kötüleyen içeriklere de yer veriyor.
Rus ve Ukraynalılara ait üç kaçak anaokulu ve kreş de 'oyun evi' ruhsatıyla işletiliyor. Bu kaçak kurumlar, belediyeden aldıkları ruhsatı anaokulu olarak kullanarak eğitim faaliyeti yürütüyor.
ATSO 48'inci Grup Eğitim Faaliyetleri Meslek Komitesi'nden meclis üyesi Kenan Çelik, bu merdiven altı okulların Türkiye'deki eğitim sistemini olumsuz etkilediğini belirterek şu bilgileri kaydetti:
"Kaçak okullar, özel Türk okullarını kötüleyen broşürler bastırarak, Türk eğitim kurumlarının kalitesini sorgulayan içerikler yayımlıyor. Bu broşürlerde, Rus okullarının Türk okullarından çok daha ucuz ve kaliteli olduğu iddia ediliyor."
Kenan Çelik, ruhsatsız ve kaçak eğitim kurumlarıyla ilgili Milli Eğitim Bakanlığı ve il-ilçe müdürlüklerine suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı. Ayrıca, kaçak anaokulu ve kreşlerin denetimsiz faaliyetlerine son verilmesi için hızlı ve etkili önlemler alınması gerektiğini vurguladı.
Çelik'in aktardığına göre, Antalya'da ruhsatlı ve denetimli iki resmi Rus okuluna rağmen, kaçak okullar ve kreşler eğitim sektöründe büyük bir sıkıntı oluşturuyor.
MERDİVEN ALTI OKUL VE KREŞLER
Eğitim işverenleri olarak özel okullar, kurs merkezleri, anaokulları ve kreşlerin çok büyük sıkıntıları olduğunu belirten Kenan Çelik, "Merdiven altı tabir edilen ruhsatsız ya da aldığı ruhsatın yetki sınırlarını çok aşan uygulamalarla karşı karşıyayız. Bir ülkede eğitimin kontrolü, yasalarla devletin elindedir. Milli Eğitim Bakanlığı'ndan ruhsat alınmadan eğitim faaliyeti yapılamaz. Yalnız Antalya şu an bırakın ruhsatı, ruhsatla hiç alakası olmayan yerlerde okul adı altında eğitim-öğretim yapılıyor" diye konuştu.
CİDDİ SAYIDA ÖĞRENCİ VAR
Bakanlıkta bu okulların başvurusu ve ruhsatının olmadığını belirten Çelik, "Rus okulu veya Ukrayna okulu adı altında Konyaaltı'nda kiraladıkları birkaç büroyla ciddi sayıda öğrenciyle eğitim-öğretim yapıyorlar. Bu konuları il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine ulaştırıyoruz ama gerekli müdahaleler hızlı ve etkili şekilde yapılmadığı için faaliyetler iki yıldan fazla zamandır sürüyor" dedi.
TÜRK OKULLARINDA MİSAFİR OLARAK OKUYABİLİYORLAR
Antalya'da bakanlıktan ruhsat almış, izinli ve denetime açık biri Konyaaltı, diğeri Muratpaşa'da 2 resmi Rus okulu olduğunu anlatan Kenan Çelik, "Bu okullarda Rus ve Ukraynalı vatandaşların çocukları okuyabilir. Rus veya Ukraynalı çocuklar, Türk okullarında da misafir öğrenci statüsünde okuyabilir. Eğitim sektörü, çok zor bir sektör. İnsanlar yatırım yapıyor, bir okul en az 70-80 kişi çalıştırıyor ve sorumlulukları çok büyük. Bu konuda devletin hızlı ve etkili çalışmasını istiyoruz" diye konuştu.
"BANA ULAŞIN, TAKİPÇİSİ OLACAĞIM"
Kenan Çelik, Antalyalı eğitim işverenleri olarak bu ruhsatsız, her türlü kaçak okul ve kreş tarzı iş yerleriyle ilgili Milli Eğitim Bakanlığı ve il-ilçe müdürlüklerine şikayetin yanı sıra savcılığa suç duyuruları yapılacağını açıkladı.
Çelik, "Aynı şey anaokulu ve kreşler için de geçerli. Gidiyorlar belediyelere, oyun evi adı altında ruhsat alıyorlar ama yemekli, yatılı, çocukları sabahtan akşama kadar orada misafir ediyorlar, sanki anaokulu ruhsatı varmış gibi. Anaokulu ve kreşler de bu konuda çok mağdur. Yıllardır bu sektörde ciddi yatırımlar yapmışlar ama ruhsatsız, hiçbir denetime tabi olmayan kaçak iş yerleriyle rekabet etmek zorunda kalıyorlar. Bu konuda çevresinde kaçak okul, kreş, anaokulu olduğunu tespit edenler, lütfen bana ulaşsın, bizzat bunların takipçisi olacağım" dedi.