Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), 2023 yılında haber yayın kanalları, genel yayın türündeki ulusal kanallar ve dijital platformlara toplam 76 kez yaptırım uyguladı.
Haber kanalları ve genel yayın türündeki ulusal kanallara 56 yaptırım uygulanırken en fazla ‘tarafsızlık ilkesinin çiğnenmesi’ gerekçesiyle yaptırım uygulandı.
"GENEL AHLAK VE TARAFSIZLIK İLKELERİ ÇİĞNENDİ"
Tarafsızlık ilkesinin çiğnenmesi gerekçesiyle 14, milli manevi değerler ve genel ahlakın korunmasına aykırılık gerekçeleriyle 11’er ceza verildi.
PARA CEZALARI YÜZDE 90 ARTTI
RTÜK’ün uyguladığı para cezaları geçen yıla göre yüzde 90 arttı. RTÜK 2023’te 45 milyon TL’ye yakın ceza verdi.
"5-6 KANAL MERCEK ALTINDA CEZALAR HEP AYNI KANALA"
Duvar'dan Ceren Bayar'ın haberine göre RTÜK’ün temel görevinin ifade ve haber alma özgürlüğünü sağlamak ve düşünce çeşitliliğini korumak olduğunu ifade eden RTÜK üyesi Tuncer Keser, şu değerlendirmeleri yaptı: “RTÜK, kendisini iktidara göre konumlandırdığı için, her seferinde iktidara yönelik eleştiri içeren programların tarafsızlık ilkesini ihlal ettiği sonucuna varıyor. Hep aynı kanallar, yani iktidarın icraatlarına eleştirel yaklaşan 5-6 kanal, taraflı yayın yaptıkları gerekçesiyle cezalandırılıyor. Yaptırım kararları da bunun kanıtı durumunda. RTÜK, sorumluluk alanında 1250 radyo ve televizyon kuruluşu bulunurken, 5-6 kanaldan sorumlu bir kuruma dönüşmüş durumda.”
TEK SESLİ MEDYA ARAYIŞI
Basın özgürlüğü, ifade özgürlüğü, çok seslilik gibi kavramların kanunda olduğunu ancak RTÜK’ün öncelikleri arasında yer almadığını ifade eden Keser, “Tek sesli medya arayışı var. O nedenle, hep aynı kanallar yaptırıma uğruyor, o nedenle sürekli aynı gazeteciler yargılanıyor, o nedenle Türkiye uluslararası basın özgürlüğü endekslerinde sürekli geriliyor ve yine o nedenle Türkiye’de gazetecilerin en çok kullandığı cümle ‘gazetecilik suç değildir’ oluyor" dedi.
,