Türkiye'de son yıllarda başlatılan tarihi yapıların ve eserlerin restorasyon çalışmaları, restorasyondan çok tarihi mirasın yok olmasına neden oluyor. İşin ehli olmayan bir çok firma, restorasyon adı altında tarihi katlediyor. Bunlara sonra örnek Antalya’nın Kumluca ilçesinde bulunan Rhodiapolis antik kentinde yaşandı. Hatta öyle ki, görenler "bu kadarına da pes" dedi.
Kumluca Rhodiapolis antik kentindeki restorasyon çalışmalarında birçok mimarinin yanlış yerlere yerleştirildiği ortaya çıktı. Restorasyon çalışmaları durdurulurken, alandaki bazı yapıtlar naylon ile örtüldü. Örtünün üzerine ise anıtların fotoğrafları yerleştirildi.
soL Portal’ın gazeteci Yusuf Yavuz’a dayandırdığı habere göre, AKP’li Kumluca Belediyesi’ne tahsis edilen Rhodiapolis antik kentindeki Opramoas anıtı ve tiyatrosunda restorasyon rezaleti yaşandı.
Söz konusu yerde 2006 yılında Akdeniz Üniversitesi tarafından arkeolojik kazı başladı. 1892’de keşfedilen antik kentte yapılan kazılarda pek çok kültür varlığı gün yüzüne çıktı. Rhodiapolis kazılarında ortaya çıkarılan en önemli kültür mirası ise M.S. II. yüzyılda bu kentte yaşadığı belirtilen Likyalı ünlü hayırsever Opramoas adına yapılmış olan anıttı. Anıt, Opramoas’ın yaptığı yardımları anlatan bir yazıtı da içeriyordu.
BİTLİSLİ BİR ŞİRKETE İHALE EDİLDİ
Bundan 7 yıl önce Rhodiapolis antik kentinin işletmesi AKP’li Kumluca Belediyesi'ne devredildi. 2015 yılında ise Rhodiapolis'te restorasyon çalışmaları başladı. Restorasyonun finansmanı Antalya Valiliği tarafından karşılandı.
Çalışmaların başlamasının akabinde restorasyonda büyük hatalar yapıldığı ortaya çıktı. Ardından Bitlis-Tatvan merkezli ‘Er-Bil İnşaat A.Ş' adında bir inşaat firmasına yaklaşık 1 milyon 445 bin lira bedelle ihale edilen restorasyon çalışmaları durduruldu ve bir bilim heyeti oluşturularak inceleme başlatıldı. Kurul, 2016 yılı sonlarında anıtın sökülmesi yönünde bir rapor hazırladı ve yetkililere sundu.