Reklam dünyasına 16,2 milyon TL ceza!

Reklam Kurulu, tüketiciyi yanıltan 128 dosyada toplam 16,2 milyon TL ceza kesti. Özellikle sağlık turizmi ve e-ticaret alanında yanıltıcı reklamlara dikkat!

Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu, 13 Ağustos 2024 tarihli toplantısında, tüketiciyi yanıltan reklamlara yönelik önemli kararlar aldı. 138 dosyayı gündemine alan Kurul, 128 dosyada mevzuata aykırılıklar tespit ederek toplam 16.257.632 TL para cezası uygulanmasına karar verdi.

YILLIK CEZA MİKTARI 165 MİLYON TL'Yİ AŞTI

2024'ün ilk sekiz ayında Reklam Kurulu, toplam 1.202 dosya hakkında inceleme yaparak, 1.055 dosyada yanıltıcı ve aldatıcı reklamlar tespit etti. Bu dosyalar için 165.041.612 TL para cezası kesildi. Bu rakamlar, Reklam Kurulu'nun tüketiciyi koruma konusunda ne kadar titiz davrandığını gösteriyor.

TURİZM VE E-TİCARETTE YANILTICI REKLAMLAR

Sağlık turizmi alanında faaliyet gösteren bir devre mülk tesisine karşı yürütülen incelemede, "termal" ibaresi ve havuz görselleri kullanılarak tüketicinin yanıltıldığı tespit edildi. Benzer şekilde, e-ticaret sektöründe domuz derisi içerikli ürünler hakkında yanıltıcı bilgilendirme yapan bir firmaya da idari para cezası verildi. Bu tür reklamların tüketiciyi yanıltıcı nitelikte olduğu değerlendirildi ve reklamların durdurulmasına karar verildi.

ÇEVRİMİÇİ ARAMA MOTORU SONUÇLARINA DİKKAT

Reklam Kurulu, çevrimiçi arama motorlarında yanıltıcı fiyat teklifleri sunan ve gerçek dışı bilgilerle dolu sonuçlar yayınlayan firmaları da mercek altına aldı. Bu alanda faaliyet gösteren yurt dışı merkezli bir şirket, yanıltıcı tanıtımları nedeniyle cezalandırıldı.

Türkiye Haberleri