Ramazan Sofralarının Vazgeçilmezi Güllaç'ın da Tadı Kaçtı: Cep Yakıyor

Ramazan sofralarının vazgeçilmez ve tartışmalı tatlısı güllaç, tezgahlardaki yerini aldı. Ancak geçen sene kilosu 200 TL'den alıcı bulan güllaç, bu yıl da fiyatlarını artırdı. Haliyle bu yılda Güllaç cep yakmaya devam edecek.

Ramazan sofralarını süsleyen güllaç fiyatları 250 TL'den 500 TL'ye kadar çıkıyor.

Ceviz veya fındık gibi iç malzemeleri ile zenginleştirilen güllaç, nar ve Antep fıstığı ile süsleniyor. Geçtiğimiz yıl kilosu 200 TL olan güllaç fiyatları, bu yıl 500 TL'ye kadar çıktı.

Tatlıcılarda yarım kilo güllaç üç ya da dört kişiye yeterli olurken, porsiyon fiyatlarının 150 TL civarında olduğu da görülüyor. Bu da 4 kişilik ailenin Güllaç için en az 500 lira ödemesi demek.

Fiyatları gören ve hazır gıda tüketmek istemeyenler ise çözümü güllaçı evde yapmakta buldu.

Güllaç, özellikle oruç tutanlar için hafif oluşu ve serinletici özelliğiyle Ramazan ayında tercih edilen muhteşem bir lezzet... Fakat fiyatların artması hane halkını zorluyor. Evde maliyeti düşürerek siz de daha uyguna tatlınızı yapabilirsiniz.

İşte güllaç tarifi ve evde yapmanın maliyeti;

Güllaç Tarifi:

Malzemeler:

  • 10 adet güllaç yaprağı
  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı dövülmüş ceviz içi
  • Yarım su bardağı iri dövülmüş fındık içi
  • Yarım su bardağı dövülmüş Antep fıstığı
  • 1 su bardağı gül suyu veya gül yaprağı esansı (isteğe bağlı)
  • İsteğe bağlı olarak üzeri için hindistancevizi rendesi veya taze meyve dilimleri

Hazırlık:

  1. Sütü bir tencerede ısıtın ve içine şekeri ekleyip eritin.
  2. Güllaç yapraklarını tek tek sıcak sütün içinde yumuşayana kadar bekletin.
  3. Güllaç yapraklarını bir tepsiye alın.
  4. Her bir güllaç yaprağının arasına ceviz, fındık ve Antep fıstığı karışımından serpiştirin.
  5. İsteğe bağlı olarak her katın üzerine biraz gül suyu veya gül yaprağı esansı serpin.
  6. Tüm güllaç yapraklarını bu şekilde doldurun ve tepsiyi dolaba kaldırarak güllaçların soğumasını bekleyin.
  7. Güllaçlar soğuduktan sonra üzerini hindistancevizi rendesi veya taze meyve dilimleriyle süsleyerek servis yapabilirsiniz.
  8. En az 2 saat buzdolabında beklettiğiniz güllaç, soğuk olarak servis edilir. Dilerseniz, servisten önce güllacın üzerine ceviz ya da Antep fıstığı serpebilirsiniz.

GÜLLACI EVDE YAPMANIN MALİYETİ NE?

Eğer Güllacı evde yapmak isterseniz ortalama masrafı ise 100 ila 150 TL arasında oluyor.

Türkiye Haberleri