Prof. Dr. Ahmet Ercan Van depremi için tarih verdi! 7,3 büyüklüğünden deprem meydana gelebilir

Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan, Van Gölü ve çevresi için kritik deprem uyarısında bulundu. Van Gölü'nün özelliklerini sıralayan Ercan, bölgedeki kırık hatlarının depreme yatkın olduğunu vurguladı.

Van Gölü, dünyanın en büyük sodalı gölüdür. Tuzluluk oranı yüzde 19, pH değeri 9,8'dir. Yüz ölçümü 3713 km² olan göl, denizden 1646 metre yüksektedir. Ortalama derinliği 171 metre, en derin noktası ise 451 metredir. 600 bin yıl önce Nemrut Dağı'ndan akan lavların, Tatvan-Bitlis-Muş ovasını tıkamasıyla oluşmuştur. Akdamar, Çarpanak, Adır ve Kuşadası adalarına ev sahipliği yapar.

SU HACMİ VE YAĞIŞLAR

Van Gölü'nün su hacmi 607 km³'tür. Gölün su seviyesi, 3,36 metre aralığında yükselip alçalmaktadır. Bölgedeki yağışların göle ulaşması ise üç yıl sürmektedir.

KIRIK HATLARI VE DEPREM RİSKİ

Van Gölü çevresinde birçok kırık hattı bulunur. Çaldıran, Muradiye, Tutak, Karayazı, Erçiş ve Gürpınar kırıkları en bilinenleridir. Bu kırık hatlarında her 30-40 yılda bir, 5,5 ile 7,3 büyüklüğü arasında depremler meydana gelmektedir.

Prof. Dr. Ahmet Ercan'ın uyarıları, bölgedeki deprem riskini yeniden gündeme taşıdı. Bölge halkının dikkatli olması ve önlemlerini alması gerekiyor.

Türkiye Haberleri