Polis Deprem Etkinliğini Telefonla Arayarak Yasakladı

Depremden etkilenen LGBTİ+'ların konuşulacağı etkinlik polis tarafından resmi bir karar olmadan yasaklandı. Polis, sabah saatlerinde etkinliğin gerçekleşeceği yeri arayarak 'yasaklandığını' bildirdi.

(Fotoğraf: Zilan Azad)

32. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası ile Sosyal Politika, Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPoD)'nin 'Onur Haftası' kapsamında düzenleyeceği "Depremde LGBTİ+'lar" etkinliği resmi bir gerekçe olmadan yasaklandı. Yasak kararını görmek isteyen avukatlara, 2021 yılındaki başka bir etkinliğe ait yasak kararı gösterildi.

Geçtiğimiz yıl Türkiye'nin yaşadığı 6 Şubat depremlerinde milyonlarca insan yaşamlarını, yakınlarını, evlerini kaybetti. Depremde kayıplar yaşayanların arasında dezavantajlılar, dezavantajlıların da dezavantajlıları olduğu gibi ötekiler ve ötekilerin ötekileri de vardı.

Buradaki sıralı kelimeler aklınızı karıştırmasın. Afetler, savaşlar gibi canlıları etkileyecek ağır yıkımların olduğu durumlarda kesin olan bir şey varsa o da her kesimin eşit olarak bu yıkımlardan etkilenmediğidir.

Depremden sonra evsiz, barksız kalıp toplu alanlarda yaşamak zorunda kalındığında bu durumdan en çok etkilenen kesimlerden birisi LGBTİ+'lar oldu. 6 Şubat ve sonrasında zaten devletin varlığının silik olduğu bir gerçeklikte öteki olan kesimler toplumsal dayanışmayla bu büyük yıkımın karşısında yaşamı hep birlikte yeniden inşa etmeye başladı.

Bugün depremin üzerinden bir yılı aşkın bir süre geçmesine rağmen deprem bölgesinde hala ciddi bir hayatta kalma savaşı veriliyor.

İşte tam olarak bu hayatta kalma savaşına dair konuşulacak olan etkinliğin, bugün polis tarafından resmi bir karar ya da gerekçe olmadan yasaklandığı duyuruldu.

"DEPREMDE LUBUNYALARI KONUŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

İstanbul Pride ve SPoD, sosyal medya hesabından ortak bir duyuruyla yasaklama kararını paylaştı.

Paylaşımda, "On binlerce insan depremde hayatını kaybetti, milyonlarca insan hala hayatta kalma savaşı veriyor. Bugün saat üç'te depremde lubunyaları konuşacağımız etkinliğimiz için, etkinlik mekanını, etkinliğin sabahında emniyet tarafından arandığını öğrendik. Elimize ulaşan resmi bir yasak henüz yok, susmayacağız, etkinliği online gerçekleştireceğiz. Biz depremde lubunyaları konuşmaya devam edeceğiz siz de gelin."

2021 YILINDAKİ BAŞKA BİR YASAK KARARI GÖSTERİLDİ

SPoD derneği bir güncelleme paylaşımı daha yaparak, "Uzun uğraşlar sonucu ulaştığımız yasaklama kararı hukuka aykırı olmasının yanında 2021 yılında yasaklanan ve dava açıp kazandığımız Maçka Parkı Piknik Yasağından birebir kopyayla, etkinliğin ismi dahi değiştirilmeden alelacele hazırlanmış. Hukuksuz ve ciddiyetsiz yasaklama kararlarına karşı her türlü itiraz hakkımızı kullanacağız" ifadesinde bulundu.

Türkiye Haberleri