Piyasalarda Son Durum

Ankara patlaması sonrası daha da artan jeopolitik endişelerin kura etkisini Fed kaynaklı iyimserlik sınırlıyor. Dolar, TL karşısında sakin hareket ediyor. Kur güne 2,95 seviyesinin üzerinde başladı.Dün güne 2.98'i aşarak başlayan...

Ankara patlaması sonrası daha da artan jeopolitik endişelerin kura etkisini Fed kaynaklı iyimserlik sınırlıyor. Dolar, TL karşısında sakin hareket ediyor. Kur güne 2,95 seviyesinin üzerinde başladı.

Dün güne 2.98'i aşarak başlayan dolar/TL gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde yaşanan iyimserliğin desteğiyle yönünü aşağı çevirse de hafta boyunca izlenen benzer para birimlerinden negatif ayrışma trendi dün de devam etti.

Dün akşam patlamadan önce 2.9450 civarında işlem gören ve patlamanın ardından illikit piyasada 2.9550'ye yükselen dolar/TL bu sabah saat 0858 itibarıyla 2.9560/2.9575 seviyesinde işlem görüyor. Dün akşam saatlerinde 3.1150 civarında işlem gören sepet bazında TL aynı saatte 3.1261/3.1274; 3.28 civarında olan euro/TL ise 3.2956/3.2972 seviyesinde işlem görüyor.

Suriye'ye ilişkin hafta sonundan itibaren artan gerilime dün Ankara'da yaşanan ve 28 kişinin hayatını kaybettiği patlamanın da eklenmesi ile jeopolitik riskler belirginleşirken, bu risklerin piyasaya yansıması ise ABD Merkez Bankası'nın faiz artışlarının ötelenebileceği beklentileriyle yaşanan iyimserlik nedeniyle sınırlı kaldı.

28 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) personelini taşıyan servis araçlarına Ankara'da dün akşam saatlerinde düzenlenen saldırıda 28 kişi hayatını kaybederken 61 kişi yaralandı.

Hükümet yetkililerinin verdiği bilgiye göre saldırı başkentte meclis, hükümet binaları ve askeri üstlere oldukça yakın bir mesafede iş çıkışı saatinde servislerin geçişi sırasında bomba yüklü bir araçla gerçekleştirildi.

Öte yandan gazetelerde yayımlanan haberlerde ise saldırıyı gerçekleştirenin Suriyeli uyruklu bir kişi olduğu iddia edildi.

Bir diğer taraftan ise ABD Merkez Bankası (Fed) üyeleri geçen ayki toplantılarında küresel ekonomideki yavaşlama ve piyasalardaki sert düşüşler nedeniyle ABD ekonomisinin zarar görebileceğinden endişelenerek faizlerin bu yıl izlemesi öngörülen seyrini değiştirmeyi değerlendirdi.

ABD'nin para politikasını belirleyen Açık Piyasa Kurulu'nun 26-27 Ocak tarihli toplantısının tutanaklarında birçok politika yapıcının faizlerin bu yıl artırılacağı beklentisini taşıyor olsalar da, finans piyasalarındaki oynaklığı ne yönde değerlendirecekleri konusunda görüş ayrılığı içinde oldukları görülüyor.

Bu görüş ayrılığı, Fed'in Aralık ayında sinyalini verdiği üzere bu yıl faizleri dört defa artırma planlarından geri adım attığına işaret ediyor.

Fed'in bu değerlendirmesi gelişmekte olan ülke para birimlerine kısmen de olsa iyimserlik olarak yansıdı.

ABD'de faizlerin artırılmasının en güçlü savunucularından St Louis Fed Başkanı James Bullard ise zayıf enflasyon ve küresel ekonomideki oynaklık nedeniyle faiz artırımlarına karşı olduğunu belirterek, Fed'in faiz artırımlarına devam etmekten uzaklaştığının ipucunu verdi.

Bullard geçen yıl, düşük faizlerin varlık fiyatlarında balon yaratacağı tehlikesini tekrar tekrar dile getirerek ABD'de para politikasının sıkılaşması çağrısında bulunuyordu. Ancak Bullard dünkü konuşmasında artık kendisinde endişe yaratan unsurun ABD'de sürekli olarak gerileyen enflasyon beklentileri olduğunu ifade ederek bu eğilim tersine dönene kadar faiz artırımlarından yana olmadığını belirtti.

Suriye'ye ilişkin hafta sonundan itibaren artan gerilim, Türkiye'nin uluslararası koalisyon ile Suriye'de kara harekatı için görüştüğü açıklaması ile bir kademe daha ileri noktaya taşındı.

Analistler bugüne kadar Suriye, Rusya, Türkiye tarafından yapılan açıklamaların gerginliği artırdığını belirtiyorlar. Öte yandan analistler en kötü senaryolardan biri olan Türkiye'nin askeri bir operasyon ile Suriye'de yer alması ihtimalini kuvvetlendiren gelişmelerin her geçen gün artmasının ise piyasalardaki baskıyı da tetiklediğini ifade ediyorlardı.

Suriye silahlı güçlerinin Rus hava gücü ve İran destekli milislerin desteğiyle birkaç hafta önce ülkenin kuzeydoğusunda başlattığı taarruz, orduyu Türkiye sınırının yaklaşık 25 kilometre yakınına kadar getirdi. Suriyeli Kürtlerin silahlı grupları ise durumdan faydalanarak kontrol alanlarını genişletti.

Hafta sonundan itibaren bu durumu engellemek adına Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) unsurları Suriye'deki silahlı Kürt gruplarından PYD/YPG mevzilerini top atışlarıyla vurdu. Başbakan Ahmet Davutoğlu, PYD'nin saldırgan nitelikteki tavırlarının devam etmesi durumunda vurmaya devam edeceklerini açıkladı.

REUTERS

Türkiye Haberleri