Parasını Faizde Tutanlara Kötü Haber! Tüm Banka Hesaplarından Bu Para Kesilecek

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB), politika faizlerini yüzde 50'ye yükseltmesiyle birlikte birçok banka, TL mevduat faizlerinde yüzde 60'a varan bileşik faizler sunarken, mevduat faizlerindeki stopaj avantajı 1 Mayıs tarihi itibarıyla sona erecek. Yeni uygulamada faiz geliri elde eden vatandaşların gelir vergisi stopajı yüzde 5'ten 15'e yükselecek.

Türkiye'nin ekonomi modelinde yaşanan radikal dönüşüme ayak uydurmaya çalışan bankalar, parasal sıkılaşma adımları sonucunda Türk lirası mevduatını teşvik edecek birçok adıma imza attı.

Özellikle döviz artışlarını baskılamak amacıyla hayata geçirilen Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasının tasfiyesi ile eşzamanlı yürütülen süreçte, çok sayıda birikim sahibi KKM'den çıkaran TL mevduatına yöneldi.

MEVDUAT FAİZLERİNDE VERGİ KESİNTİSİ YÜZDE 15'E YÜKSELECEK

Türk lirasını daha cazip hale getirmek için, stopaj avantajı uygulaması devreye alınırken, bu ayrıcalık 1 Mayıs 2024 tarihi itibarıyla sona erecek. Nisan ayının sonuna kadar TL mevduat faizi vadelerinde yenilemeye gitmeyen mudiler, sonraki süreç için gelir vergisinde yüzde 5 yerine yüzde 15 stopaj ödeyecek.

Uygulamadaki avantajın sona erecek olması, bir süredir yatay seyir izleyen dolar kuru nedeniyle KKM'deki çıkışları artırabilir. Birikim sahipleri, nisan ayının son gününe kadar KKM'den TL mevduata geçmeleri ve vade yenilemeleri halinde söz konusu avantajdan yararlanabilecek olsa da, şirketler için durum farklı şekilde ilerliyor.

TCMB, Resmi Gazete'de yürürlüğe giren tebliğ ile çok sayıda şirketin Ağustos ayı sonrasında elde ettiği döviz gelirini KKM hesaplarına aktarmasına izin vermezken, önceki süreçte elde edinilen döviz gelirinin KKM yapılması halinde ise şirketler için herhangi bir vergi zorunluluğu bulunmamakta.

DÖVİZ DÖNÜŞÜMLÜ KKM İÇİN 'VERGİ' ADIMI BEKLENİYOR

Bu nedenle milyarlarca liralık işlemler uygulayan şirketler, kur tarafında dikkate değer bir artış yaşanmasa bile herhangi bir vergi ödemesi yapmadıkları için birikimlerini KKM tarafında değerlendirmeye devam ediyor. Ekonomistler, söz konusu durumun dolar kurunda güçlü duruşa destek verdiğini belirtirken, bu uygulamadan çıkışları hızlandırmak için ekonomi yönetiminin ek vergi adımları atabileceği konuşulmakta.

Tıpkı TL mevduat sahipleri gibi dövizden dönüşümlü KKM hesapları için de stopaj vergisi ilerleyen günlerde gündeme gelebilir. Bu adıma karşı önalmak isteyen çok sayıda yatırımcı, mevcut stopaj avantajını da kaçırmamak için birikimlerini 1 Mayıs 2024 tarihi gelmeden önce TL tarafına kaydırmaya karar vermiş durumda.

Türkiye Haberleri