Özgür Özel: Meclis'in işleyişine doğrudan darbe yapmak istediler

CHP'li Özgür Özel, güvenlik soruşturması öngören kanun teklifinin muhalefet oylarıyla reddedilmesine ilişkin açıklama yaptı. Özel, AKP'nin 'Yediği golü yememiş saymak için sahadaki hakemi değiştirmek gibi akıl almaz işlere durumda' olduğunu söyledi.

AKP’nin tüm itirazlara ve AYM'nin daha önce iki kez verdiği iptal kararına rağmen 5. kez Meclise getirdiği "Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu Teklifi" muhalefet milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu partileri adına TBMM'de konuya ilişkin basın toplantısı düzenledi. 

"'Tayyip bey bizi mahveder', orasını da sen düşün!"

CHP Grup Başkanvekili ve Özgür Özel, "Olağanüstü bir gün yaşıyoruz. 3 muhalefet partisi 10'ar dakika bölüşerek basın toplantısı yapıyoruz. Acilen konuşulması gereken hususlar var. Çünkü Meclis'in işleyişine karşı, demokrasinin şeklen bile olsa Adalet ve Kalkınma Partisi'nin Saray'dan aldığı talimatlar, milletvekili grubu üzerine kurmuş olduğu tahakküm önceden milletvekillerinin hangi kararı alacağının haftalar önce bakanlar tarafından bilinmesi.." diye konuştu. 

Özel şöyle devam etti:

"Meclis'i hiçe sayan, yok sayan, kendi grubunu yok sayan anlayış şimdi de Meclis'in işleyişine doğrudan darbe yapmak, kural tanımamak, kuralları değiştirmek, tabiri caizse yediği golü yememiş saymak için sahadaki hakemi değiştirmek gibi akıl almaz işlere karışmış durumda Adalet ve Kalkınma Partisi. 

Üzülerek söylemek gerekir ki Meclis başkanı da Cumhur İttifakı'nın arzuhalcisine dönmüş durumdadır. Dün 9 aydır Meclis gündeminde olan, 9 aydır gelip gelip giden bir kanun görüşülüyor. Kanun güvenlik soruşturmasını içeriyor. Tepeden tırnağa anayasaya aykırı. Zaten Anayasa Mahkemesi bozduğu için tekrar tekrar gelmiş. AYM, AK Parti'nin getirdiği fişleme kanunu başvurumuz sonrası iptal etmiş. AK Parti'de onu yeniden getirmiş. Kendileri de rahatsızlar. Çünkü bir sene sonra iktidar bize geçtiğinde AK Partili memurların hepsinin gitme korkusu var. Biz de diyoruz ki geçirseniz bile iptal ederiz, kullanmayız.

Kafalar karışık, grup karışık, moralleri bozuk. Dün görüşmeler başladı. Biz tüm haklarımızı kullanıyoruz ama AK Parti grubunda durum şu, yoklama istediğiniz zaman Çin Ordusu gibi geliyorlar. Müzakerelerde çil yavrusu gibi dağılıyorlar. Galiba orada fotoğraf çektirmek istemiyorlar.

Biz çağırıyoruz, onlar gidiyor. Baktık içeride durmaya niyetleri yok. Yoklama isteyip de onları grupların zoru ile gelmelerindense gelmesinler bakalım dedik. Gelmediler. Muhalefet salonda, muhalefet daha çok. Oylamaya geçiliyor. AK Parti Grup Başkanvekili yaptığı görevin farkında değil. Oylamaya geçildi, başkan baktı. "Sayın arkadaşlar dedi, açık bir fark var" dedi ve maddelerine geçilmesi reddedildi kanunun. İç Tüzük diyor ki bir yıl süre ile gelemez artık.

Bu sırada oturum kapatıldı. Hepsi koştu geldi. Baskılar, biz çokuz vs diye. İçeride dünya kadar tartışma. Çoksanız geleceksiniz, yoksanız sonucu kabul edeceksiniz. Bu milletin vergilerinde kesilen paralar ile hepimiz maaş alıyoruz. O salona gelmeyip hepimiz maaş alıyorsa sonuca katlanacaksınız. "Vay efendim Tayyip bey bizi mahveder" E orasını da sen düşünecektin. Tam bu noktada Meclis Başkanı geldi koşa koşa. Diyor ki, "Ben başkanım, Haydar bey senin yerine ben yöneteceğim." Yapamazsın, doğru değil. 

Şimdi 12'ye başkanlık divanı toplantısı konulmuş. Öyle bir şey ki, bir arkadaşımız Adıyaman'da, bir arkadaşımız Burdur'da. Bir arkadaşımız Tekirdağ'da. Toplantıyı koyuyor. Geldi bütün arkadaşlarımız. Böyle bir şey olur mu arkadaşlar? Maç bitmiş, düdük çalmış diyor ki biz bu maçı iptal edeceğiz baştan oynatacağız diyorlar. Tamamen bir iç tüzük ihlali. 12'de yaptıkları toplantı hukuka aykırıdır. Bu İstanbul seçimindeki durumdur. Şimdi İç Tüzüğü, Cumhur İttifakı'nın, AK Parti'nin arzuhalcisi bir kez daha bunu ayaklar altına almaya niyetlenmiş. Anayasal denetim altındadır. Anayasa Mahkemesi'ne gideriz.

Artık belli bir yerden sonra bu kadar hukuksuzluğa, haksızlığa biz ne diyelim? Bir milletvekilinin toplantısını, 10'ar dakikalara bölerek sesimizi duyurmaya çalışıyoruz muhalefet olarak. Size oy verenler seçmen de bize oy verenler Mars'tan mı gelmiş?"

"Oylama sonucu sabittir, nettir ve resmidir"

Meclis'te basın toplantısı düzenleyen bir diğer vekil olan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ise, "Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanun teklifinin maddelerine geçilmesi genel kurulun açık oylamasına sunuldu. Meclis TV canlı yayındayken sunuldu. Bir açık oylama yapıldı ve çoğunluk oyuyla maddelerine geçilmesi reddedildi. Bu, iç tüzüğün 81.maddesine göre, maddelerine geçilmesi veya tümü kabul edilmeyen kanun teklifleri genel kurulca reddedilmiş sayılıyor ve bu durumda bir yıl içinde aynı kanun teklifi sunulamıyor" dedi.

 

Beştaş şöyle devam etti:

Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanun teklifinin maddelerine geçilmesi genel kurulun açık oylamasına sunuldu. Meclis TV canlı yayındayken sunuldu. Bir açık oylama yapıldı ve çoğunluk oyuyla maddelerine geçilmesi reddedildi. Bu, iç tüzüğün 81.maddesine göre, maddelerine geçilmesi veya tümü kabul edilmeyen kanun teklifleri genel kurulca reddedilmiş sayılıyor ve bu durumda bir yıl içinde aynı kanun teklifi sunulamıyor. Başkanlık divanı iki katip üyeden bir de başkanvekilinden oluşuyor. İki katip üyenin itirazı olmadı. Bu nedenle yapılan oylama sonucunda Meclis Başkanlık Divanı ve başkanvekili kabul edilmemiştir şeklinde ilan etti. Oylama sonucu sabittir, nettir ve resmidir. Kanun teklifi reddedildiği için bunun dışında bir tartışma olamaz. 

Sonrasında oylamayı geçersiz saymak, iktidar lehine değiştirmek için bazı girişimler oldu.  Bugün saat 12.00’da Meclis Başkanlık Divanı toplantıya çağrıldı. Bu çağrıda da açıkça teklifin maddelerine geçilmesi oylaması hakkında iç tüzüğün 13’üncü maddesi çerçevesinde yapılan başvuruların değerlendirilmesi amacıyla deniyor. Meclis Başkanlık Divanı kendi çoğunluğuna dayanarak yapılan oylamayı geçersiz kabul etmek için genel kurulda tekrar gündeme getirmeye çalışıyor. Oysaki iç tüzüğün 13’üncü maddesinin 2’inci fıkrasının son cümlesi açıkça itirazın sonradan aykırılığın anlaşılması şeklinde bir cümle söylüyor. Böyle bir durum söz konusu değil. Bugün meclis başkanlığının toplanması ve bunu değerlendirmesi iç tüzük hükümlerine aykırıdır çünkü ortada itiraz yok. Reddedilmiş bir oylama tekrar gerçekleştirilemez. Bu konuda iktidarın bir kanun yapma tekniği var. Muhalefetle ortaklaşmak, görüşmek ve ayrıntıları tartışmak gibi bir kültürleri yok.

"İç tüzüğün bu hükümleri kesin ve nettir"

İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu ise TBMM'de yaşananlara ilişkin yaptığı basın toplantısında, "Kanunun maddelerine geçilmediği için kanunun tümü genel kurulda reddedilmiş sayılmaktadır. İç tüzüğün 76’ıncı maddesinin TBMM tarafından reddedilmiş olan kanun teklifleri ret tarihinden itibaren bir tam yıl geçmedikçe TBMM’nin aynı yasama dönemi içerisinde yeniden verilemez hükmüne göre teklif bir yıl içerisinde tekrar genel kurula getirilemeyecektir." dedi.

Dervişoğlu şöyle devam etti: 

"İç tüzüğün bu hükümleri kesin ve nettir. Oylamanın sonlandığı 3’üncü oturumun ardından Meclis başkanvekili oturuma ara vermiştir. Verilen arada Mustafa Şentop ve tüm parti gruplarının başkanvekillerinin katılımı ile de toplantı düzenlenmiştir. AK Parti grubunun temsilcileri iç tüzüğün amil hükümleri net olmasına rağmen oylamanın tekrar edilmesinin yollarını aramışlardır. Beğenmediğiniz parlamento kararlarını milletvekillerinin iradesini yok sayarak değiştirmeye çalışmak bunun yol ve yöntemlerini aramak demokrasi ile bağdaşmayan bir durumdur. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle birlikte anayasanın, kanunların çiğnendiğine şahit olduk şimdi sıra iç tüzüğün yok sayılmasına mı gelmiştir? Parlamentoyu, millet iradesini yok saymaya yönelik herhangi bir girişime İYİ Parti olarak izin vermeyeceğimizi kamuoyuna ilan ediyoruz. Mustafa Şentop’un da genel kurul kararından yana tavır koyacağını temenni ediyoruz. AK Parti grubunu parlamentonun aldığı bu karara demokratik bir olgunlukla saygı duymaya davet ediyoruz. Kendilerine bunun anayasal bir zorunluluk olduğunu hatırlatıyoruz.

Tüm kamuoyu bilmelidir ki AK Parti grubunun Meclis Başkanlık Divanı'ndaki sayısal çoğunluğa güvenerek iç tüzüğün 13'üncü maddesini kendi zaviyesinden yorumlayıp oylamanın usulünde hata olduğuna kanaat getirip tekriri müzakarenin yolunu açmaya çalışması parlamentonun kararına keyfi müdahale anlamı taşıyacaktır."

 

Türkiye Haberleri