Özel, Türkiye'nin hali hazırda İstanbul Sözleşmesi'nden çıkmadığını, atılan imzanın hükümsüz olduğunu söyledi.
"1963'ten beri hiçbir uluslararası anlaşmadan Meclis caymadan, Bakanlar Kurulu caymamış. Cayamaz da. Çünkü işlemin geri alınırlığında paralellik ilkesi var" diyen Özel, "Yani sen Meclis kararı ile girdiysen, Meclis kararı ile çıkarsın. Eğer sen Meclis kararı ile yaptığın bir anlaşmadan Meclis kararı ile çekilmiyorsan Cumhurbaşkanı o anlaşmadan çekilemez. İstanbul Sözleşmesi'nden çıkmadık. Cumhurbaşkanı'nın dediği gibi bu iş bitmiş değildir" diye konuştu.
Özgür Özel'in açıklamaları şöyle:
Uluslararası sözleşmelerin nasıl imzalanacağı, nasıl hayata geçeceği bellidir. 1963'ten beri Anayasa'da yazan bir madde var. Uluslararası anlaşma yapılır. Meclis'e gelir. Bazı anlaşmaları Cumhurbaşkanı direkt onaylar, onlar basit anlaşmalardır. Ama ciddi uluslararası anlaşmalarda Meclis'te görüşülür, onaylanması uygun bulunan anlaşmalar Cumhurbaşkanı tarafından onaylanarak Resmi Gazete'de yayınlanır. Cumhurbaşkanı'na başka bir yetki vermiyor. Bu 63 Anayasası'nda yazıyor. Sadece Bakanlar Kurulu yazıyor, yerine Cumhurbaşkanlığı gelmiş. Rejime kasteden anayasa değişikliğinden önce yürütme Bakanlar Kurulu'ydu, rejime kasteden anayasa değişikliğinden sonra yürütme Cumhurbaşkanlığı oldu... Biz referandumda buna temelden itiraz ettik. Referandumdan sonraki kararnameler çıktığı sırada da dünya kadar cumhurbaşkanlığı ifadesinin başbakanlıkla değişmesine ilişkin yapılmış olan birçok değişikliğe CHP olarak itiraz ettik. İtirazlarımızın hepsi Anayasa Mahkemesi tarafından döndü.
"Bu iş bitmemiştir"
Yapılan iş Bakanlık Kurulu kararının Cumhurbaşkanı kararı ile değiştirmek. Bütün Bakanlar Kurulu kararları Cumhurbaşkanlığı karına dönüştü zaten. Burada izaha muhtaç taraf şu. 1963'ten beri hiçbir uluslararası anlaşma Meclis caymadan, Bakanlar Kurulu caymamış. Cayamaz da. Çünkü işlemin geri alınırlığında paralellik ilkesi var. Yani sen Meclis kararı ile girdiysen, Meclis kararı ile çıkarsın. Eğer sen Meclis kararı ile yaptığın bir anlaşmadan Meclis kararı ile çekilmiyorsan Cumhurbaşkanı o anlaşmadan çekilemez. İstanbul Sözleşmesi'nden çıkmadık. Cumhurbaşkanı'nın dediği gibi bu iş bitmiş değildir.
"Atılan imza hükümsüzdür"
Bir tek adam uluslalararası anlaşmadan çıkabilir mi? Çıkamaz. Bakanlar Kurulu da çıkamazdı. Bakanlar Kurulu yüretmedir, uluslararası anlaşmanın onaylanması yetkisi Meclis'tedir. Meclis'te onaylanan bir anlaşmadan Türkiye Cumhuriyeti çekilemez. Çekileceğini kabul ederseniz, Montrö'den de çekilebileceğini kabul edersiniz. Türkiye, İstanbul Sözleşmesi'nden çıkmamıştır. Çıktığını kabul ederseniz Cumhurbaşkanı'na yetkiyi siz vermiş olursunuz. Cumhurbaşkanı'nın böyle bir yetkisi yok. Danıştay'a diyoruz ki Cumhurbaşkanı'nın böyle bir yetkiksi yoktur. Meclis'te görüşülmeden Cumhurbaşkanı'nın attığı imza hükümsüzdür.