Araçlarda kış lastiği uygulaması her sene 1 Aralık tarihinde başlıyor. Söz konusu uygulama 1 Nisan'da son buluyor. Kış lastiği uygulamasının sona ermesi, sürücüler için elbette bazı sorumlulukları da beraberinde getiriyor. Araçların lastik değişimini zamanında yapmaları, trafik güvenliğini artırırken, araç lastiğinin ömrü ve yakıt tasarrufu açısından büyük önem taşıyor.
FREN MESAFESİ UYARISI
Kış lastiği kış mevsimlerine uyarlanmış bir kauçukta bir lastiktir. Yazın asfalt ve hava sıcaklığı arttıkça kış lastiğindeki kauçuğun yumuşaması ile beraber kış lastiğinde erime yapar. Yaz aylarında frenleme mesafesi daha uzun olacağı için kaza riski taşır.
AKARYAKIT TÜKETİMİNDE ARTIŞ
Havalar ısınınca kış lastiklerinin fren mesafesi artıyor, yol tutuş performansı azalıyor ve hatta aracın yakıt tüketimini de artırıyor; çünkü kış lastikleri 7 derecenin altındaki sıcaklıklar için tasarlanıyor. Bu nedenle, kış koşulları için tasarlanan kış lastikleri sıcak havalarda istenilen performansı sergileyemiyor.
KONFORSUZ BİR SÜRÜŞE NEDEN OLUYOR
Daha yumuşak bir lastik bileşimi ve özel olarak tasarlanmış desenleri sayesinde,
kışın karlı, buzlu veya donmuş yollarda daha iyi yol tutuşu ve güvenliği sağlarlar.
Ancak, kış lastiklerinin yaz aylarında kullanılması, bir dizi olumsuz etkiye neden olabilir.
Kış lastikleri, yaz aylarında daha hızlı aşınabilir. Bu, lastiklerin ömrünü kısaltabilir ve daha sık lastik değişimine yol açabilir.