Osmanlı Devleti'nin tapu tahrir defterlerinde de adı geçen Manavgat susamı, tarlalardaki zorlu hasadının ardından fabrikalarda özenle işleniyor.
Fabrikada saatlerce süren işlemlerin ardından zengin aroması ortaya çıkan susam, tahin, tahin yağı, helva gibi çeşitli ürünlere dönüştürülüyor. Mutfak şeflerinin yemeklerine lezzet katan susam, otellerin de vazgeçilmez ürünleri arasında yer alıyor.
Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) Başkanı Seydi Tahsin Güngör, Manavgat susamının yüzde 60 yağ oranı, rengi, boyutu ve aromasıyla ulusal ve uluslararası çapta tanınan bir ürün olduğunu söyledi.
"YILLIK 16 BİN TON SUSAM ÜRETİLMEKTEDİR"
Türkiye'de üretilen susamın dörtte birinin Manavgat'ta hasat edildiğini belirten Güngör, şunları anlattı:
"Tarihte Osmanlı Sarayı'nın mutfaklarında kullanılan Manavgat susamı, günümüzde 5 yıldızlı otellerin mutfaklarında tercih ediliyor. Bu da bizi mutlu etmektedir. Türkiye'de yıllık 16 bin ton susam üretilmektedir. Bunun 4 bin tondan fazlası Manavgat'ta yetiştirilmektedir. MATSO olarak Manavgat altın susamına coğrafi işaret aldıktan sonra bölgemizde susam üretiminde geçtiğimiz yıllara göre bir artış oldu."
Manavgat susamının hem aroma hem de yağ oranından dolayı diğer bölgelerdeki susamlardan ayrıldığını vurgulayan Güngör, bölgenin mikro klima iklim yapısından dolayı aroma ve yağ oranının daha iyi olduğunu söyledi.
"GEN YAPISINDA BOZULMA YOK"
Susam üreticisi olan Mustafa Yazan da üç kuşaktır susam ürettiklerini ve susamın suda bekletme, çökme, kabuklarından ayırma, kavuşma ve presleme gibi meşakkatli işlemlerden geçirdiklerini ifade etti.
Bütün işlemlerin ardından susamı helva, sofralık ve piyazlık olmak üzere üç bölüme ayırdıklarını belirten Yazan, "Fabrikamızda yıllık 700 tonluk susam işlem görüyor. Manavgat'ın altın susamı yıllardan beri gelen ata tohumlarından üretiliyor ve gen yapısında hiçbir bozulma yok." dedi.
"OTEL MUTFAKLARININ OLMAZSA OLMAZI"
Otellerin son zamanlarda mutfaklarında susama geniş yer ayırdığını ifade eden Yazan, şunları dile getirdi:
"Oteller önceleri susamın fiyatı yüksek olduğu için pek olumlu yaklaşmıyorlardı ama son yıllarda gıda denetimlerinin artması, bir de müşterinin kaliteli ürünleri tercih etmeye başlamasıyla otellerde susam daha sık kullanılmaya başlandı. Biz susam ürünlerimizi iç pazarda daha çok otellere veriyoruz. Susam otel mutfaklarının olmazsa olmazı. Osmanlı zamanında da mutfakları süslenmiş bir ürünümüz."
SUSAMIN FAYDALARI
Susamın faydaları, içerdiği protein, vitamin, antioksidan ve yağ asitleri sayesinde ortaya çıkar.
Eski çağlardan bu yana sağlık üzerine faydaları için yetiştirilmiş ve kullanılmıştır. Kolesterolün düşürülmesi, diyabet (şeker) tedavisi, enfeksiyonların iyileştirilmesi gibi çeşitli alanlarda etkisi bulunur.
Susam tohumları gıda sektörünün yanında temizlik, kozmetik, ilaç gibi çeşitli alanlarda da kullanılabilir.
Tohumlar işlem görmemiş haliyle kullanılabileceği gibi susam yağı, tahin gibi formlarda da tercih edilebilir.