Osman Korutürk, 17/25 Aralık komisyonu toplantısının bilinmeyenleri Medya Mahallesi'nde anlattı

Eski CHP Milletvekili ve 17/25 Aralık Komisyonu Üyesi Osman Korutürk, Halk TV Program Koordinatörü Candan Yıldız'a komisyon toplantısının bilinmeyenlerini anlattı. Ayşenur Arslan, Medya Mahallesi programında o detayları izleyicilere aktardı.

Eski CHP Milletvekili Osman Korutürk, Erdoğan Bayraktar'ın açıklamaları ve 17/25 Aralık davasında görevden alınan bakanlara ilişkin Halk TV Program Koordinatörü Candan Yıldız'a değerlendirmelerde bulundu. Açıklamanın detaylarını Ayşenur Arslan, Medya Mahallesi programında paylaştı. 

Korutürk, 17/25 Aralık Komisyon'unun ilk kurulduğu zamanlarda bakanların Yüce Divan'a sevki yönünde bir hava olduğunu, AKP'li üyeler dahil üyelerin birbirine 'İnşallah birlikte karar alacağız' dediğini aktardı. Komisyonun ilk toplantısında, Korutürk, komisyon toplantısının yapılacağı odada jammer (sinyal karıştırıcı) olduğunu, telefonların dışarıdan bir müdahaleye karşı çalışmadığını ve toplantıda yalnızca konuşmaları dijital ortama kaydeden bir görevlinin olduğunu kaydetti. Bunun ardından Korutürk, komisyon başkanı AKP Milletvekili İsmail Hakkı Köylü'nün tutanak tutan kişiye, 'Hemen not almaya başlama, önce biraz sohbet edeceğiz' ifadelerini kullandığını da belirtti.

Osman Korutürk, İsmail Hakkı Köylü'nün 'sohbeti'ni onun ağzından şöyle ifade etti:

"CV'lerinize baktım. İçinizde hukukçu olmayan yok. Hepiniz hukuk tahsili yapmışsınız. Ama aranızda savcılık yapan tek kişi benim. Size savcıların bir sırrını vereyim. Savcılar bir dava dosyasına baktığında delilleri toplayıp dosyayı tamamlayınca kendi kendilerine bir değerlendirme yaparlar. Eğer dosyanın kabul edilirliği yüzde 50 yüzde 50 ise genelde takipsizlik kararı verirler. Böylelikle hem kendi mesleki saygınlıklarını güvene alırlar hem de mahkemeleri boşa meşgul etmekten kaçınmış olurlar. Ama bu normal vatandaşlar için böyledir. Eğer işin içinde siyasiler varsa deliller, iddialar yüzde 60, yüzde 40 takipsizlik kararı verilebileceğini gösterse bile savcının takipsizlik kararı vermemesi, konuyu mahkemeye göndermesi uygun olur. Zira savcının takipsizlik kararıyla aklanan bir siyasiye yönelik ithamlar yafta gibi boynuna asılı kalır"

'Resmen başlamamış olan toplantıya ara verdi'

İsmail Hakkı Köylü'nün bu sözleri sonunda kendisine bir pusula geldiğini Köylü'nün pusulayı okuduktan sonra 'Ben 10-15 dakikalık bir ara istiyorum. Evde acil bir durum varmış' dediğini aktaran Korutürk, 'Resmen başlamamış olan toplantıya ara verdi. Toplantıya dönüşü baya uzun sürdü' dedi.

Komisyon başkanının toplantıya döndüğünde 'allak bullak bir vaziyette' olduğunu ifade eden Korutürk, bundan sonra Köylü'nün şu sözleri söylediğini ifade etti:

'Özür dilerim geciktim. Evet, ne diyorduk? Karar toplantısını gelecek aya bırakacağız diyorduk' 

Bu sözlerin sonrasında kendilerinin itiraz ettiğini ve Köylü'nün bu seferde, 'Arkadaşlar uzatmayalım, oylamaya koyuyorum. Bakanların Yüce Divana sevk edilip edilmeyeceklerine dair kararı Ocak ayına bırakılmasını kabul edenler? Kabul etmeyenler?' şeklinde konuşarak oylama yaptığını dile getirdi.

Korutürk ayrıca, oylama sonucunda da karar toplantısının AKP'li üyelerin oylarıyla Ocak ayına ertelendiğini belirtti.

Ayşenur Aslan, Korutürk'ün demeçlerini aktardıktan sonra, 'Sonra da, biliyoruz hepimiz, Ocak ayında da takipsizlik' dedi.

Türkiye Haberleri