Osman Kavala, Silivri Cezaevi’ndeki 4’üncü yılının tamamlanması nedeniyle bir mesaj paylaştı.
Kavala mesajında, 4 yıllık süre içinde kendi hayatını yaşama imkânını kaybettiğini ve hakkında ‘karanlık’ bir insan izlenimi yaratılmaya çalışıldığını belirterek, “Teselli bulabileceğim şey, yaşadıklarımın yargıdaki sorunlarla yüzleşilmesine katkıda bulunması ve benden sonra yargı karşısına çıkacak olanların daha adil bir muamele görmeleri ihtimalidir” dedi.
Osman Kavala’nın mesajı şu şekilde:
“Pazartesi günü Silivri Cezaevi'nde dördüncü yılım tamamlandı. Bu süre içinde, sadece cezaevinde olduğum için kendi hayatımı yaşama imkanımı kaybetmekle kalmadım, hedef gösterildiğim ve kamuoyunda hakkımda 'karanlık' ve 'kötü' bir insan izlenimi yaratılmaya çalışıldığı için, kendi gerçekliğim de tahrif edildi. Hayatımın dört yılını kaybettikten ve bir 'memleket sorunu' haline geldikten sonra, teselli bulabileceğim şey, yaşadıklarımın yargıdaki sorunlarla yüzleşilmesine katkıda bulunması ve benden sonra yargı karşısına çıkacak olanların daha adil bir muamele görmeleri ihtimalidir"
Savunma yapmayacağını söylemişti
Kavala, 22 Ekim’de de kendisini ‘Soros artığı’ ifadesiyle hedef alan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yanıt vermişti.
“İfadeler son derece esef vericidir ve Cumhurbaşkanlığı makamının ciddiyetine uygun düşmemiştir” diyen Kavala, artık yargılandığı davanın duruşmalarına katılmasının ve savunma yapmasının anlamsız olacağını söylemişti.
Kavala’nın avukatı Tolga Aytöre ise geçtiğimiz pazar günü bir TV programında, müvekkilinin tahliye edilmesi için çağrı yapan büyükelçilerin birçoğunun duruşmalara katıldığını söylemiş, “Kavala’nın her yargılamasında zaten tahliye olmasını bekliyorum. Çünkü tahliye olması sürpriz değil, tutuklu kaldığı her gün sürpriz” demişti.
2017’DEN BERİ CEZAEVİNDE
1 Kasım 2017 tarihinden bu yana tutuklu olan Kavala, Gezi Parkı davasından beraat etti. Ancak 15 Temmuz Darbe Girişimi’yle ilgili davalar kapsamında tutuklu yargılanmasına devam ediliyor.
“Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırma veya bu düzen yerine başka bir düzen getirme veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemek”, "Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemek” ve "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırma veya görevlerini yapmasını tamamen engellemek” gibi iddialarla yargılanan Kavala hakkında, 3 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 20 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
ABD Dışişleri Bakanlığı, 11 Şubat 2021'de Osman Kavala’nın ‘derhal serbest bırakılmasını’ talep etmişti.
Son olarak aralarında ABD, Almanya ve Fransa gibi ülkelerin büyükelçilerinin de olduğu 10 ülkenin Türkiye Büyükelçiliği, Osman Kavala’nın tutuklanmasının yıldönümünde bir açıklama yayımlayarak ‘tahliye’ çağrısında bulunmuştu.
AKP iktidarı ise bu çağrının ‘iç işlerine karışmak’ anlamına geldiğini savunarak, büyükelçilerin ‘istenmeyen kişi’ ilan edileceğini duyurmuştu. Ancak daha sonra iktidar, Batılı ülkelerin ‘özür dilediğini’ iddia ederek geri adım atmıştı.