Kastamonu'nun Hanönü ilçesinde ormancılar tarafından, nesli tehlike altındaki sincap benzeri bir tür kemirgen olan yediuyur görüldü.
Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı Hanönü Orman İşletme Müdürlüğü Kuzalıç Orman İşletme Şefliği personeli tarafından bakım faaliyetleri sırasında bir çam ağacının kovuğunda yediuyura (glis glis) rastlandı.
Herhangi bir sağlık sorunu olup olmadığı kontrol edilen yediuyur, tekrar doğal ortamına bırakıldı. Sincaba benzeyen ancak gri rengi, iri gözleri ve yerde sürdüğü kuyruğuyla ayırt edilebilen yediuyurlar, terk edilmiş ağaçkakan yuvalarında yaşıyor, yılın yedi ayını uykuda geçirebiliyor.
Yediuyur, Dünya Doğayı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliğinin kırmızı listesinde asgari endişe altında yer verilen bir tür olarak biliniyor.
Yediuyur özellikleri
Gündüzleri ağaç kovuklarında, çayırlardaki ve diğer bitkilerin olduğu yerlerdeki oyuklarda, kaya çatlaklarında köklerin arsındaki deliklerde, ağaçkakan yuvalarında, ahırlarda, samanlıklarda ve özel olarak yapılmış tahta kutularda saklanırlar.
Yediuyurlar esas olarak gece veya alaca karanlıkta aktiftirler ancak seyrek de olsa gün ışığında da görülürler. Onlar gerçek ağaç sakinleridir. Ağaçlardaki çeviklikte sincapları aşabilirler. 7 ila 10 metre atladıkları tespit edilmiştir. İstisnai bir görme, zeka, işitme, koku alma ve dokunma zekası vardır. Kişisel sahasındaki ağaçlarda her gece yiyecek arar ve kendi sahasını kokusu ile işaretler. Bilhassa üreme mevsiminde, kendi bölgesinde vahşi kavgalar yapar.
Soğuklar başladığında yediuyurlar 1-2 metre uzunluğunda ve 15-60 cm derinliğinde tüneller kazarlar ve buraya yatarak dondan korunurlar. Bazıları samanlıkta zemin üstünde, bazıları çürümüş ağaçların altında, arı kovanlarında veya kırmızı sincapların eski yuvalarında kış uykusuna yatarlar. Birçok hayvan ortak olarak kış uykusuna yatabilirler. Uyku sırasında 7-8 bireye kadar ulaşan topluluklar birbirine kenetlenmiş yumak halinde bulunabilirler.
Bunlar genellikle aynı dişinin yavrularıdır. Yeterli yağ depolanması ve günlerin kısalması uyku vaktinin geldiğini belirtir. Kış uykusunda vücut sıcaklıgı ve nefes alıp verme sıklığı normal durumdan yüzde 2 daha düşüktür. Kış uykusunda vücut ağırlıklarının yarısını kaybederler. Kasımdan Mayıs ayına kadar 7 ay boyunca kış uykusunda kalırlar. Erkekler kış uykusundan dişilerden yaklaşık bir ay daha erken kalkabilirler.